Hrvatska i Poljska za energetsko povezivanje

Foto: Hina

OBOSTRANI interes Hrvatske i Poljske za energetskim povezivanjem europskog sjevera i juga te za jačanjem međuparlamentarne suradnje izražen je u srijedu u razgovorima koje je, drugog dana posjeta Poljskoj, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko vodio s predsjednikom Senata poljskog parlamenta Bogdanom Borusewiczem.

Poljska je, pokazalo se i u današnjim razgovorima, vrlo zainteresirana za izgradnju LNG terminala na Krku i njegovo spajanje s LNG terminalom na sjeveru Poljske, čiji se završetak gradnje očekuje do jeseni, što bi predstavljalo okosnicu europske energetske neovisnosti na kojoj se, posebice u svjetlu zaoštravanja odnosa s Rusijom, inzistira na europskoj razini. Uz energetski koridor riječ je i o boljem prometnom povezivanju na istom pravcu, u čemu interes također vide obje zemlje.

"Predsjednik Senata Borusewicz podupro je hrvatsko stajalište o potrebi jačeg uključivanja u Višegradsku skupinu (zemalja srednje Europe, V4), što bi, ocijenjeno je, bilo u interesu i Poljske i Hrvatske, a također i te skupine", kazao je o govoreći o temama današnjeg razgovora predsjednik Sabora.

Po njegovim riječima, dvije strane dogovorile su užu suradnju između dvaju parlamenata vezano uz djelovanje u sklopu EU-a, a poljska strana posebno je izrazila interes za stalnim konzultacijama o hrvatskim stajalištima oko politike proširenja Unije i inicijativa vezanim uz jugoistok Europe, Jadransko-jonsku inicijativu te Istočno partnerstvo.

EU treba biti jedinstvena prema problemu Ukrajine


Ukrajinska kriza bila je i danas nezaobilazna tema razgovora. Poljska strana ocjenjuje kako Europska unija treba izraziti puno veće jedinstvo u pristupu tom problemu, temeljeno na načelima međunarodnog prava, ali i na kombinaciji stalnog dijaloga i sankcija, kazao je s tim u vezi predsjednik Sabora.

Ocjenjujući vrlo uspješnim razgovore vođene tijekom dvodnevnog posjeta s dvojicom poljskih parlamentarnih čelnika, predsjednikom Sejma Radoslawom Sikorskim i Senata Borusewiczem te s čelnicima dvaju parlamentarnih odbora, predsjednik Sabora ukazao je na visok stupanj suglasnosti o svim važnijim pitanjima.

"Bilo je zaista vrijedno čuti poljska iskustva vezano uz djelovanje u Europskoj uniji, korištenje fondova kao i poljska iskustva vezana za incijative EU-a, posebno Istočno partnerstvo", ocijenio je Leko.

S iskustvima sudjelovanja predstavnika nacionalnog parlamenta u europskim poslovima i procesu priprema i donošenja odluka ranije tijekom dana predsjednika Sabora i saborsko izaslanstvo upoznali su čelnici parlamentarnih odbora za europske i vanjske poslove.

Istaknuvši vrlo aktivan proeuropski angažman poljskih predstavnika na europskoj razini, čiji su entuzijazam i želja za stizanjem razvijenih zemalja pomogli i u vrlo dobroj iskoristivosti europskih fondova, predsjednica odbora za europske poslove Agnieszka Pomaska kazala je uz ostalo kako se o svim važnim pitanjima nastoji postići jedinstveno stajalište vladajućih i oporbe.

Potpredsjednik odbora za vanjske poslove Marek Krzakaka podupro je širenje EU-a na zemlje jugoistoka Europe, uz potpuno ispunjavanje kriterija, a govoreći o ukrajinskoj krizi, kazao je kako po poljskom mišljenju Putina mogu oslabiti samo sustavno uvođene sankcije te da će, po ocjeni Poljaka, sukob trajati dugo, možda i 10 godina, te da EU mora sačuvati strpljenje.

Pročitajte više