Hrvatski alpinist Emil Gluhak poginuo u Alpama: Padao je 300 metara nakon što mu se odlomio kamen

HRVATSKI alpinist iz Varaždina, 53-godišnji Emil Gluhak, poginuo je jučer oko 16 sati tijekom uspona na planini Montaž u talijanskim Alpama.

"Prilikom uspona po smjeru Via di Dogna odlomio mu se kamen te je pao 300 metara u dolinu", pišu iz HGSS-a čiji je Gluhak bio član. Pad hrvatskog alpinista vidio je Z.I. iz Varaždina te je odmah obavijestio HGSS. Tada je preko talijanskih i slovenskih spasioca pokrenuta akcija potrage i spašavanja.

Gluhak je bio iskusni alpinist

Iako su talijanski spasioci brzo pokrenuli helikoptersku akciju, Gluhak nije preživio teški pad. U ime HGSS-a Vinko Prizmić piše da je Gluhak bio iskusni alpinist te da je do nesreće vjerojatno došlo zbog "krušljivosti" stijene i odrona uporišta.

"Jof di Montasio nalazi se u Zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini vrh u Julijskim Alpama. Nalazi se na talijanskoj strani blizu granice Slovenije i Italije", pišu iz HGSS-a. Smjer kojim se penjao Gluhak je vrlo zahtjevan zato što je najduži smjer u Julijskim Alapama, a dužina stijene je oko 1400 metara.

"Penje se u stilu 'ferate' pojedinačno i ne u klasičnim alpinističkim navezama kada su dvoje ili više alpinista međusobno navezani užetom", zaključuje Prizmić.

Pročitajte više