Hrvatski bankari: Trošak konverzije kredita iz franaka u eure na kraju će platiti porezni obveznici

Foto: 123RF (Ilustracija)

HRVATSKE banke još nisu zaprimile prijedlog rješenja za dužnike koji imaju kredite u švicarskim francima, priopćeno je iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

"Jedino pravno održivo rješenje mora se temeljiti na načelima dobrovoljnosti, jasnih socijalnih kriterija i podjele troška. Upravo ova načela istaknule su i sve relevantne međunarodne institucije – Europska komisija, Svjetska banka i MMF", poručuju iz HUB-a.

"Najavljeno socijalno neosjetljivo rješenje pogoduje u najvećoj mjeri interesu imućnijih korisnika kredita, a ne onima koji su lošijeg materijalnog položaja i koji su kreditom doista rješavali stambeno pitanje. Hrvatska udruga banaka izražava zabrinutost da bi trošak neodrživog zakonskog rješenja koje ne poštuje niti nedavnu presudu Vrhovnog suda koja je izrijekom potvrdila valjanost ugovora s valutnom klauzulom u CHF, na kraju mogli platiti porezni obveznici", tvrde hrvatski bankari.

Podsjećamo, ministar financija Boris Lalovac najavio je da će se krediti u švicarskim francima konvertirati u kredite u eurima, po važećem tečaju, ali uz kamate kakve su važile na dan sklapanja kredita. Troškovi konverzije, prema Vladinom planu, trebale bi snositi banke, koje će zauzvrat dobiti porezne olakšice. Ovo rješenje trebalo bi se početi primjenjivati već od 1. listopada.

Pročitajte više