Hrvatski obavještajci maloljetnika spriječili da se pridruži islamistima u Siriji

Foto: FAH, Anto Magzan/PIXSELL

HRVATSKA Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) spriječila je odlazak maloljetnika u Islamsku državu, stoji u javnom izvještaju SOA-e koji je danas objavljen na stranicama Agencije.

Na području Islamske države nalazi se 6 hrvatskih državljana, a u ukrajinskim sukobima njih 8, stoji u današnjem javnom izvještaju SOA-e.


Razina terorističke prijetnje u Hrvatskoj je niska, ali rizik od djelovanja radikalnih islamističkih skupina postoji jer je Hrvatska članica NATO-a i EU-a.

Maloljetnik spriječen u odlasku u Siriju

Usto, SOA ističe kako u Hrvatskoj postoji nekoliko desetaka ljudi koji su pobornici radikalnog islamista. Zasad nema izravne prijetnje od džihadista ili povratnika, ali ne smije se isključiti prijetnja tzv. "vukova samotnjaka", upozorava se u izvješću.

Od hrvatskih državljana koji se bore na području Islamske države, za 2 osobe utvrđeno je kako su sudjelovale u borbenim aktivnostima. Proces radikalizacije tih osoba odvio se u inozemstvu, dodaje se.

Agencija otkriva i kako je detektiran maloljetnik koji je htio otići u Siriju.

"U 2014. SOA je detektirala maloljetnog državljanina Republike Hrvatske s nakanom pridruživanja islamističkim skupinama u Siriji. Mladić se radikalizirao putem Interneta pri čemu je stupio u izravni kontakt s „džihadistima“ iz Sirije koji promoviraju borbu za tzv. Islamsku državu. Kroz razgovor s obitelji, kao i pruženom psihološkom pomoći mladiću detektirani su problemi i dileme koje su razriješene te je u konačnici maloljetnik napustio radikalne stavove i odustao od odlaska u 'džihad'", piše u izvješću SOA-e.


Podsjetimo, Index je još krajem svibnja pisao o sigurnosnom okruženju Hrvatske te trendu porasta nasilja, huliganizma i ekstremističke retorike u zemlji.

> Buđenje terorizma u regiji: Prijeti li Hrvatskoj opasnost militantnog džihadizma?

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) 30. kolovoza 2014. godine po prvi je put objavila javno izvješće, putem kojega je odlučila približiti složeni skup djelatnosti kojima se bavi široj javnosti.

Zabilježen trend prihvaćanja radikalnog tumačenja islama

U povijesnom izvješću SOA-e problematizira se i pitanje boraca iz regije koji sudjeluju u sukobima na Bliskome istoku. Upozorava se kako je "trend prihvaćanja radikalnog tumačenja islama u državama jugoistočne Europe u porastu", a ističe se i kako u Hrvatskoj još nisu identificirane osobe koje su se borile ili se bore u redovima džihadista.

"Trend prihvaćanja radikalnog tumačenja islama u državama jugoistočne Europe dodatno osnažuje izrazito loša ekonomska situacija te pojava određenog broja vjerskih službenika u državama u okruženju koji prihvaćaju i šire radikalne stavove. To je vidljivo i u odlasku brojnih 'džihadista' iz Europe u Siriju i Irak kao boraca u sukobu, u pravilu, kao pripadnika radikalnih islamističkih skupina. Jedan od sigurnosnih izazova zadnjih nekoliko godina jest pitanje 'džihadista' koji su podrijetlom iz država jugoistoka Europe. Od 2012. godine u sukobima u Siriji, a kasnije i u Iraku, sudjelovalo je više stotina boraca iz država hrvatskog susjedstva. Pri tome su neki od njih pripadnici najradikalnijih islamističkih skupina koje se bore na tom području

Zasad nisu identificirane osobe koje žive u RH, a borile su se ili bore u 'džihadističkim' postrojbama. Međutim, 'džihadisti' hrvatski teritorij koriste kao tranzitno područje prilikom odlaska ili povratka.
Nakon duljeg trenda odlazaka boraca u 'džihadističke' skupine zapaža se i njihov povratak u matične države gdje oni predstavljaju značajan sigurnosni rizik. Riječ je o osobama koje su sudjelovanjem u oružanom sukobu dodatno radikalizirane, traumatizirane ratnim iskustvima i obučene za oružanu borbu. Ovi sukobi u posljednje vrijeme privlače i izvjesni broj žena koje sklapanjem šerijatskih brakova s 'džihadističkim' borcima odlaze u područje sukoba kao njihova potpora. Pristalice 'džihada' aktivni su u korištenju interneta i društvenih mreža za širenje ekstremističkih stavova i privlačenje istomišljenika", ističe se u prvom javnom dokumentu SOA-e.

Pročitajte više