Hrvatsko novinarsko društvo: Dekriminalizirajte novinare!

Foto: Arhiva

DEKRIMINALIZIRAJTE  novinare, apel je Hrvatskog novinarskog društva upućen državnom vrhu te ministrima pravosuđa i kulture. U otvorenom pismu traži se izbacivanje iz Kaznenog zakona djela protiv časti i ugleda, prije svega sramoćenja.

Socijalno uzdrmana profesija, koja sve masovnije dijeli sudbinu nezaposlene Hrvatske, od prvog siječnja ove godine dodatno je izložena. Kaznenim zakonom pooštrene su kazne protiv časti i ugleda - za uvredu, sramoćenje do klevetanja, upozorava predsjednik HND-a Zdenko Duka.

"U rasponu od 180 do 500 dnevnih plaća. Znamo da se dnevne plaće sada drukčije obračunavaju. One katkad uključuju i cjelokupnu imovinu", rekao je Duka.

Smije li se dilera nazvati dilerom?

Sporno je i prebacivanje tereta dokazivanja izričite namjere s tužitelja na novinara. No, zasigurno najupitniji dio krije čl. 148 o sramoćenju. Točnije njegov dio prema kojem čak ni dokazano istinite tvrdnje novinara ne oslobađaju krivnje, ako sudac ocijeni da nisu iznesene u javnom interesu. Sličan postupak čeka predsjednicu Zbora sudskih izvjestitelja Anu Raić Knežević. U naslovu i dijelu teksta dilera je nazvala - dilerom. On je uzvratio optužbom za predbacivanje kaznenog djela, koje je u međuvremenu nestalo iz zakona.

"Očekujem da se ovih dana promjeni ta optužnica ili odštetni zahtjev, ne znam više što je točno u ovom trenutku i da se jednostavno nastavi postupak protiv mene zbog sramoćenja. Vrlo je upitno ako se nekoga, tko doista dila velike količine droge i za to je i optužen i pravomoćno osuđen, nazove dilerom i ako se to smatra sramoćenjem. Živo me zanima na vlastitom primjeru kako će taj slučaj biti riješen", rekla je Raić Knežević.

"Trebat će stvarno biti heroj da bi se objavilo neke korupcijske priče"

Duka ne dvoji u negativne posljedice ukoliko ovakva kaznena represija ostane, a gonjenje novinara ne bude prepušteno građanskim parnicama.

"Onda stvarno treba biti apsolutni heroj da bi se objavilo neke korupcijske priče, neke priče koje su značajne za ovo društvo, da se raskrinkavaju. To je stvarno herojsko djelo ako imate, s jedne strane, tako jednu lošu socijalnu situaciju za novinare i represivni zakon", istaknuo je Duka.

HND očekuje da institucije odrade svoj posao kako bi novinari odgovorno, profesionalno i slobodno mogli nastaviti svoj. Zasad se o apelu HND-a oglasilo Ministarstvo kulture najavom sastanka na kojem bi se razmotrila mogućnost potpore inicijativi dekriminalizacije novinara, za što se između ostalih zalaže i UNESCO. Uz poziv na veću odgovornost medija u dijelu obveznih objava ispravaka i odgovora, u priopćenju zaključuju.

"Kombinacija slobodnog novinarstva i društveno odgovornih medija podrazumijeva respektiranje ne samo slobode novinara pred zakonom, nego i slobode novinarki i novinara od prijetnje gubitka radnog mjesta, kao i uvažavanje njihove profesionalne autonomije", priopćili su iz Ministarstva kulture.

Pročitajte više