HND o optužbama Referendumskog ustanka za "medijsku blokadu": Ispadate iz svake paštete!

HND o optužbama Referendumskog ustanka za "medijsku blokadu": Ispadate iz svake paštete!

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

PROŠLOG je tjedna organizacijski odbor "Referendumskog ustanka" poslao otvoreno pismo Hrvatskom novinarskom društvu (HND) u kojem prozivaju hrvatske novinare i medije za "medijsku blokadu".

Evo što im je predsjednik HND-a Zdenko Duka napisao u odgovoru upućenom predsjedniku Organizacijskog odbora Referendumskog ustanka Zoranu Mihajloviću, a i što oni imaju za poručiti nakon njegova komentara kako "iskaču iz paštete":

"Smatramo potrebnim proslijediti medijima i ljubazni odgovor gospodina Duke, predsjednika HND-a (Hrvatsko Novinarsko Društvo) povodom našeg otvorenog pisma.

Radi se o djelu koje će svaki novinar, zahvaljujući znanju potrebnom u obavljanju posla, sigurno kvalitetno i nepristrano ocijeniti.

Mi, kao aktivisti na terenu, možda imamo drukčije mišljenje od samih novinara, koje gospodin Duka predstavlja, ali to ćemo već procijeniti prema novinskim člancima.

"Poštovani gospodine Mihajloviću,

pa što se ono kaže ispadate iz svake paštete, o kakvoj medijskoj blokadi vi govorite? Još malo i nekako sam siguran da ćemo vas gledati na visokoj plaći u Hrvatskom saboru. Te Hrvatska televizija te Hrvatski radio te svi dnevni listovi te Z1 te brojni portali... I predsjednik Josipović će uskoro za vas po popularnosti postati mala beba, a vi biste htjeli još? Pa dokle, gospodine Mihajloviću?

Srdačno vas pozdravljam, Zdenko Duka, predsjednik HND-a"

Biti ćemo toliko slobodni i pokušat ćemo napraviti nekoliko komentara na ovaj kratki dopis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega gospodinu Duki se nije obratio gospodin Mihajlović, nego Organizacijski odbor. Otvoreno pismo nije niti ideja niti djelo gospodina Mihajlovića, ali je na njega pristao i potpisao kao odgovorna osoba.

Što se tiče paštete, nažalost, ne možemo se složiti s gospodinom Dukom. Naime, od izlaska prvog članka o našoj inicijativi, 3. siječnja ove godine pa do danas, pojavilo se samo još dvanaestak članaka u velikim medijima. Bilo je puno više članaka na lokalnim medijima koji ipak, uz dužno poštovanje i zahvalnost na dobroj volji, ne mogu doseći potreban nivo informiranja. Prilog na HRT-u je sigurno dobro došao, ali daleko je to od paštetinog sindroma, odnosno, bio bi dobro došao da je emitiran na samom početku građanske inicijative "Referendumski ustanak", a ne pri samom njenom kraju. Dobro bi došao ljudima koji zbog medijske nezainteresiranosti i nebrige nisu mogli saznati za mogućnost da imaju pravo sudjelovati u kreiranju budućnosti svoje države, a samim tim u kreiranju svoje budućnosti.

Činjenica je da i danas ogroman dio pučanstva nije čuo za akciju i sve to, uz sramotno ograničavajući zakon o referendumu, dodatno otežava provođenje i uspjeh ove inicijative.

Dirljiva je sigurnost gospodina Duke da bi se gospodin Mihajlović mogao okititi bogatom saborskom plaćom, pretpostavljam da mu je tako strana misao da bi u Hrvatskoj mogao postojati čovjek koji želi napraviti nešto za svoju zemlju, i to još potpuno besplatno. Pretpostavljam da bi gospodin Duka bio šokiran kada bi saznao koliko nas je, koliko nas se svakodnevno smrzava na štandovima ili posvećuje tjedne i tjedne nesebičnog rada za bolje sutra ove zemlje. I sve to besplatno, gospodine Duka, odnosno ne besplatno, trošimo i ono malo novaca što imamo. A sada će se sigurno dežurni dušebrižnici upitati tko stoji iza "Referendumskog ustanka". Naravno, njima je apsolutno strano da iza njega može stajati samo ljubav prema domovini i ljubav prema puku ove nesretne zemlje, pa se nećemo previše truditi u to ih uvjeravati.

Nije nam poznato da gospodin Mihajlović ima ambicije prema saborskoj plaći, ali teško da bi mogao napraviti veću štetu od ovih koji tamo već jesu. Osim toga, s obzirom koliko nas je, mogli bismo napuniti Sabor i tisuću puta i, uvjereni smo, na opće zadovoljstvo jer dokazujemo svaki dan da imamo na umu prije svega bolju budućnost naše domovine i našeg naroda.

Ako s takvim namjerama i djelom postanemo popularniji i od predsjednika države uvjereni smo da će i njemu samom biti drago. Pa zar nije on sam garant prvog članka hrvatskog Ustava koji, između ostalog, kaže: "U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem".

A ako nas pitate "dokle", odgovor je veoma jednostavan: do kraja gospodine Duka, do kraja, do pobjede prava nad nepravdom, do pobjede narodne volje nad silom manjine, do promjene pojma vlasti u pojam službe!

S štovanjem

Organizacijski odbor"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara