Htjela napraviti pobačaj u KBC-u Split, a poslali je privatniku koji je naplatio 3000 kuna

Foto: Arhiva

U KBC-u Split prošle godine obavljeno je 70 pobačaja. Godinu prije bilo ih je 63. Iz KBC-a Split vole se pohvaliti kako spadaju među bolnice koje obavljaju najmanje pobačaja u Hrvatskoj.

Usporedbe radi, u obližnjem Zadru prošle godine obavljeno je 174 pobačaja, a u višestruko manjem Šibeniku bilo je 90 pobačaja. U KBC-u Rijeka, koji bi statistički trebao biti u sličnom rangu kao splitske Firule, obavljeno je prošle godine 562 pobačaja.

Od 23 ginekologa u splitskoj bolnici, njih čak 22 odbija obavljati pobačaje zbog tzv. "prigovora savjesti". Sa savješću isti ti liječnici nemaju nikakvih problema, tvrdi jedna Splićanka u postu kojeg je objavila na Forum.hr-u, kada pobačaje obavljaju u svojoj privatnoj praksi.

Pobačaj u privatnoj praksi za 3000 kuna

U postu koji datira još iz veljače 2012. godine, građanka Splita piše kako su se ona i suprug na pobačaj odlučili zbog teške ekonomske situacije. Nije, kako kaže, bila pobornik prekida trudnoće, ali druge opcije nije imala.

"Kad sam se koliko-toliko sabrala, otišla sam u doktora koji u prva dva pregleda nije ni mogao utvrditi je li to trudnoća, pa čekanje... I kad je to potvrdio bilo je pitanje gdje napraviti. U splitskoj bolnici mi je jedan liječnik onako na hodniku potiho rekao: 'Znate mi vam to ovdje ne radimo, morat ćete privatno to obaviti'. Etički, moralni i ostali kodeksi", piše ova Splićanka.

"Ali kako sam otišla na još jedan pregled, moj doktor mi je preporučio par ljudi onako ispod stola, jer i on 'zna' da u bolnici to ne rade, krenuvši od 'najboljeg' po njegovom mišljenju. Naravno isti rade u KBC Split, ali imaju i privatnu praksu. I odem kod tog 'najboljeg'. Taj isti dan dogovorim poslijepodne 'sastanak'. Čekaonica oronula, siva, iz 63. godine, izlazi dotični i uvodi me u ordinaciju. A ordinacija kao iz horor filma: ofucani tepih, dio za presvlačenje na pola ograđen, kvadratura 3x4, sve nabijeno, spuštene rolete, osjeća se ta energija, neopisivo kao da se to tu događa svakodnevno. Naplaćuje mi pregled 250 kuna. U pozadini svira gospel: 'Aleluja'. Objašnjava mi rizike zahvata, i na kraju cijena je 3000 kuna, i ako to budemo radili, da mi je ovaj pregled uključen u zahvat. Ma prekrasno. Da on to sve radi pravilno, da ima sestru, da radi profesionalno. Pa onda opravdanja zašto on sve to radi. Kao da meni njegovo opravdanje treba".

"Dolazim na zahvat (još ne mogu slobodno izgovoriti abortus) i uvodi me doktor u istu ordinaciju, onako obučen u casual-svakodnevnu robu i ta sestra-instrumentarka jednako tako bez ikakve kute ili rukavica na rukama. Sestra iznimno preljubazna, ali s napomenom da zaboravim da sam ikad tu bila, da to ostaje među nama. Odmah sam legla, dala mi je samo sredstvo za smirenje u venu koje gotovo da nisam ni osjetila. Uvjerava me da su instrumenti sterilni. Stoje na stalku pokriveni zelenom (bolničkom) plahtom. Doktor je stavio samo rukavice, i dalje je u svakodnevnoj odjeći. Osjetila sam samo davanje lokalne dolje u cerviks i kasnije tupa bol, kao za drugi dan menzesa. Nekih 10-15 minuta i to je bilo to. Odmah sam se digla, nije mi bilo do ležanja, samo da odem što prije odatle. Dok sam se oblačila, sestra je skroz promijenila stav, više ništa ne priča, a o onom ljubaznom osmjehu i podršci da ni ne govorim. Instrumente pere u nekom lavoru ručno, a da li ih kasnije stavlja u sterilizator, to nitko ne zna. Dajem mu novce koje samo brzo strpa u džep. Daje mi recept za dva antibiotika i ergometrin i to je to", opisala je ova Splićanka svoje iskustvo. 

"Sveti duh" više uopće ne obavlja pobačaje

Podsjećamo, Index je ranije objavio da zagrebačka Klinička bolnica "Sveti duh" od travnja ove godine više ne obavlja pobačaje. U toj bolnici trudnoću više nije moguće obaviti, jer su svi ginekolozi uložili prigovor savjesti.

Ovakva odluka liječnika u "Svetom duhu" pripisuje se prevelikom utjecaju crkve, zahvaljujući kojoj se pitanje pobačaja ovih dana naveliko politizira. Organizirana je tako inicijativa "40 dana za život", čiji članovi pred bolnicama mole za zabranu pobačaja.

I dok se nominalno lijeve stranke protive bilo kakvoj zabrani pobačaja, HDZ ima nešto rigidnije stavove. Najveća oporbena stranka predlaže izmjenu zakona o pravu na pobačaj, i to na način da bi se žena prije odluke o prekidu trudnoće morala konzultirati s liječnikom, psihologom, socijalnim radnikom ili svećenikom.

Pobačaj legalan još od 1952.

Činjenica da postoji klinička bolnica poput "Svetog duha", u kojoj se pobačaj uopće ne može obaviti, presedan je za zemlju poput Hrvatske u kojoj je pobačaj legaliziran još davne 1952. godine dok je Hrvatska još bila u sastavu bivše Jugoslavije, kada je usvojena Uredba o postupku za dopušteni prekid trudnoće.

Daljnje liberalizacije vezane uz uvjete i postupak prekida trudnoće dogodile su se 1960. i 1969. godine Općim zakonom o prekidu trudnoće. Nakon ustavnih promjena 1974. godine dano je u ovlast socijalističkim republikama i socijalističkim autonomnim pokrajinama usvajanje vlastitoga zakonodavstva o pravu na rađanje željene djece.

Pročitajte više