I to smo dočekali: HDZ se buni jer u Vukovaru ima više birača nego stanovnika

Foto: HR Foto

IVAN PENAVA, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vukovara, na konferenciji za novinare požalio se da u Vukovaru ima više birača nego stanovnika. Penava je od MUP-a zatražio da u Vukovaru prije lokalnih izbora provedu provjeru prebivališta i usklade popis birača s popisom stanovnika.

Prema podacima koje je iznio Pilip Karaula, HDZ-ov vijećnik u vukovarskom Gradskom vijeću, prebivalište u Vukovaru imaju prijavljeno 42.231 osoba, od čega ih 32.612 ima pravo glasa. Prema zadnjem popisu stanovništva, u Vukovaru živi 27.683 ljudi.

U Vukovaru, prema ovim brojkama, ima oko pet tisuća birača više nego stanovnika. Kad se usporede broj stanovnika i broj ljudi koji imaju prijavljeno prebivalište u Vukovaru, ispada da je "višak" oko 15 tisuća stanovnika. 

Penava je Vukovar usporedio s Vrgorcem, koji je također poznat po znatno većem broju birača nego stanovnika. Doduše, u Vrgorcu se uglavnom radilo o fantomskim HDZ-ovim biračima. Podsjećamo, ministar policije Ranko Ostojić je najavio da će policija u Vrgorcu provesti kontrolu kako bi se s popisa izbrisali nepostojeći birači. Ostojić prognozira da će se na ovaj način izbrisati oko 2000 fantomskih birača.

"Je li u Vrgorcu problem što su s druge strane granice Hrvati? Zar se u Vukovaru takva akcija ne poduzima zato što su s druge strane granice Srbi?", kaže Penava koji je Vladu RH optužio da tvrdoglavo ustraje u provođenju Zakona u manjinama i uvođenju dvojezičnosti, ali istovremeno ne želi provoditi zakone o prebivalištu, o boravištu i o popisu birača.

Pročitajte više