Indonezija pogubila građane Brazila i Nizozemske zbog krijumčarenja, zemlje opozvale veleposlanike

Foto: FAH

BRAZIL i Nizozemska opozvali su svoje veleposlanike iz Indonezije, nakon što je ta zemlja ignorirala njihove zamolbe za pomilovanjem i u nedjelju pogubila šest osoba osuđenih na smrt zbog krijumčarenja droge, među kojima su i državljani te dvije zemlje.

Pet stranaca i jedna Indonežanka strijeljano je nedugo nakon ponoći, objava je ureda indonezijskog državnog odvjetnika koju prenosi agencija Reuters.

Stranci su iz Nigerije, Malavija, Vijetnama, Nizozemske i Brazila.

Prve smrtne kazne u mandatu Widodoa

To su prve smrtne kazne izvršene u Indoneziji nakon što je na mjesto predsjednika u listopadu prošle godine stupio Joko Widodo.

Brazil je opozvao svog veleposlanika iz Jakarte na konzultacije i objavio da će smaknuće utjecati na bilateralne odnose.

"Izvršenje smrtne kazne, koje svijet sve više osuđuje, ozbiljno utječe na odnose naših zemalja", izjavila je predsjednica u priopćenju koje prenosi brazilska službena novinska agencija.

Nizozemska je također opozvala svog veleposlanika i osudila pogubljenje svog državljana, Ang Kiem Soeija.

"To je okrutna i nehumana kazna koja predstavlja neprihvatljivo poricanje ljudskog dostojanstva i integriteta", izjavio je nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders.

Indonezijski predsjednik, koji je potpisao smrtne kazne prošli mjesec, zauzeo je tvrd stav o vladavini prava i prekršaje povezane s drogom.

Indonezija je nakon pet godina ponovno započela s izvršenjem smrtnih kazni.

"Ovo je zemlja koja je prije samo nekoliko godina poduzela pozitivne korake kako bi se odmaknula od smrtne kazne, no vlasti sada usmjeravanju zemlju u suprotnom smjeru", izjavio je direktor istraživanja Amnesty Internationala za jugoistočnu Aziju Rupert Abbott.

Pročitajte više