Industrijska proizvodnja se dodatno smanjila, broj radnika sve manji

Foto: Arhiva

NAKON što je tijekom 2012. godine zabilježila pad, proizvodnost rada u industriji u prvih pet mjeseci ove godine godine bilježi rast, stoji u analizi RBA.

Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvodnost rada u industriji, koja se računa kao omjer indeksa fizičkog obujma industrijske proizvodnje i indeksa razine broja zaposlenih osoba u industriji, u razdoblju od siječnja do svibnja zabilježila je rast od 5,7% uslijed blagog pada obujma industrijske proizvodnje (-0,6%) uz snažniji pad broja zaposlenih.
 
Promatrajući prema kategorijama GIG-a, proizvodnost rada ostvarila je rast u kategorijama Intermedijarni proizvodi (+7,6%), Energija (+15,9%) i Netrajni proizvodi za široku potrošnju (+4,6%), dok je u ostalim kategorijama zabilježen pad proizvodnosti. Pri tome je najveći pad proizvodnosti zabilježen u proizvodnji Kapitalnih proizvoda (-7,7%).
 
Prema područjima i odjeljcima NKD-a, u djelatnosti Rudarstvo i vađenje proizvodnost je povećana za 2,1%, dok je u Prerađivačkoj industriji porasla za 2,4%, a u djelatnosti Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije proizvodnost je od siječnja do svibnja 2013. godine povećana za 25,4 posto.
 
Unutar prerađivačke industrije proizvodnost rada najviše je porasla u djelatnosti Proizvodnja metala (+27,5%) te u djelatnosti Proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme (+16,2%), dok je najsnažniji pad proizvodnosti ostvaren u djelatnosti proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (-44,6%).
 
Ukupan broj zaposlenih u pravnim osobama u industriji u prvih pet mjeseci 2013. pao je za 4,5% u odnosu na isto razdoblje 2012. (isključujući osobe koje rade u industrijskom sektoru, ali obavljaju neindustrijsku djelatnost). S obzirom da zaposleni u prerađivačkoj industriji čine 90% zaposlenih u industriji pad zaposlenosti od 4,4% najviše je pridonio ukupnom padu zaposlenosti u industriji.
 
Zaposlenost u prerađivačkoj industriji bilježi negativne godišnje stope promjene još početka 2009. godine, a u tom je razdoblju zaposlenost smanjena za 15,6 posto. Najveći pad nezaposlenosti u relativnom izrazu u industriji bilježi kategorija rudarstvo i vađenje (-7,6%) pa je u odnosu na početak 2009. godine u ovoj kategoriji zaposlenost smanjena za više od tri tisuće osoba, odnosno za 37 posto.
 
U promatranom razdoblju zaposlenost u djelatnosti opskrbe električnom energijom pala je za 4,5 posto.

Pročitajte više