Islamistički pobunjenici u Siriji odbacuju Sirijsku nacionalnu koaliciju

Ilustracija: Guliver image/Getty images

JEDANAEST islamističkih pobunjeničkih skupina, koje djeluju u Siriji odbacilo je autoritet glavne oporbene snage Sirijske nacionalne koalicije.

13 skupina je poručilo kako ih pokreti koji su formirani u inozemstvu ne predstavljaju. Skupine su potpisale i deklaraciju, a u izjavi su pozvale sve pobunjenike da se bore pod islamskim predznakom te zatražile priznanje samo onih skupina koje djeluju na sirijskom tlu. Zasad nije poznato s kolikim brojem ljudi raspolažu ujedinjene skupine, ali se zna da najradikalnije, kao što su al Qaidina Islamska država Irak i Levanat nisu potpisici sporazuma. I dok predstavnici Sirijske nacionalne koalicije sa zasjedanja Opće skupštine UN-a poručuju kako neće pregovarati sa idividulanim skupinama, događanja potvrđuju pretpostavke o rastućem broju radikalnih islamista, koji sudjeluju u borbi protiv Assada koje su i bile argument protiv američke intervencije u Siriji.

Inače u Siriji je su ponovno stigli UN-ovi inspektori za naoružanje koji će ispitati i preostalih 14 slučajeva upotrebe kemijskog oružja.

Pročitajte više