Ispitani posljednji svjedoci na suđenju za Fimi mediju: Sanader u ponedjeljak počinje iznositi obranu

Foto: Guliver image/Getty images

DANAS su na Županijskom sudu u Zagrebu ispitani posljednji svjedoci na suđenju za Fimi mediju - financijski vještaci Mirta Tomljanović i Zrinko Ručević. Suđenje se nastavlja početkom sljedećeg tjedna, kada bi svi optuženi, uključujući i bivšeg premijera Ivu Sanadera, trebali početi s iznošenjem obrana.

Odbijeni su prijedlozi odvjetnika HDZ-a da se provedu dodatna knjigovodstveno-financijska vještačenja, ali i Sanaderove obrane da se ispitaju svjedoci koji bi nanovo procijenili njegove zaplijenjene umjetnine.

Sanader od početka suđenja tvrdi da je nevin i da je žrtva političkog progona, dok su krivnju priznali bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Fimi-media jedna je od najvećih korupcijskih afera u kojoj su, osim Sanadera i HDZ-a, za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih tvrtki optuženi i bivši dužnosnici te stranke. Prvi puta jedna se politička stranka našla na optuženičkoj klupi, a svi se terete da su svoj "crni fond" punili novcem izvučenim iz državnih institucija i ministarstava i to putem privatne tvrtke Fimi-media.

Prema optužnici, Sanader se osobno okoristio s 15 milijuna kuna, a u HDZ-ov "crni fond" od 2003. do 2009. godine nezakonito se slilo gotovo 32 milijuna kuna. Sumnja se da je dijelom tog novca donedavno vladajuća stranka financirala i svoje izborne kampanje.

Pročitajte više