Istekao je rok za izbor kategorije mirovinskog fonda

Foto: Hina

ISTEKAO je rok za izbor kategorije mirovinskog fonda u obveznom drugom stupu.

Građani su još danas do 16 sati na šalteru Regosa mogli odabrati između tri kategorije A, B ili C, a to je prema posljednjim podacima učinilo tek njih oko pet tisuća od gotovo milijun i 700 tisuća osiguranika.

"Iako je riječ o relativno malom broju članova mirovinskih fondova koji su promijenili model, kako će se otplaćivati i skrbiti o sredstvima za njihove mirovine, možemo govoriti o počecima brige naših građana o njihovoj budućnosti i visini mirovine. Očekivali smo ovakve rezultate jer je ovo novina i s druge strane, naši građani još uvijek ne doživljavaju drugi mirovinski stup kao štednju", rekao je za Media servis zamjenik ministra rada i mirovinskoga sustava Božidar Štubelj.

Odbacuje kritike kako je za slab odaziv građana kriva slaba informiranost građana od strane nadležnih institucija.

"Napominjem da je Zakon o mirovinskom osiguranju na snazi od 1.1. ove godine. Sedam mjeseci je dakle bilo dovoljno vremena da svi oni koji su bili zainteresirani dođu do informacija. Iako je informiranost mogla biti bolja, ali ono što smo mogli napraviti je napravljeno putem medija i naših stranica."

Građani koji su se opredijelili birali su između tri modela A, B ili C koji se razlikuju prema rizičnosti ulaganja.Najrizičnija su ona u kategoriji A, dok su najmanje rizična ona u kategoriji C. Modeli se mogu mijenjati svake tri godine, a Štubelj se u budućnost nada većem odazivu.

"U idućem periodu potrebno je više poraditi na financijskoj pismenosti naših građana i time doprinijeti većoj skrbi za njihove mirovine. Napominjemo, da sve tri kategorije nose prinose i da će oni koji ne odaberu portfelj automatski biti raspoređeni u portfelj B koji odgovara dosadašnjem tipu ulaganja fondova."

Pročitajte više