Istražitelji pronašli nove dijelove malezijskog zrakoplova i još tijela žrtava

Foto: Hina

DIO TRUPA malezijskog zrakoplova MH17 i tijela još žrtava pronađeni su u šumskom području na mjestu pada u Ukrajini, objavili su u petak australski mediji.

"Pronašli smo posmrtne ostatke jučer i danas", rekao je glasnogovornik OESS-a u Europi Michael Mociurkiw za list Sydney Morning Herald.

On je mjesto nesreće u Donecku obišao zajedno s istražiteljima iz Nizozemske, Malezije i Australije. Bio je to prvi posjet australskog tima. Na letu MH17 bilo je 37 australskih državljana.

"Otišli smo u šumu i pronašli veliki dio trupa. Pojavio se niotkuda, jer nije bilo nikakvih vanjskih znakova, slomljenih grana, ničega što bi upućivalo da je taj dio tamo pao", rekao je Bociurkiw, prenosi televizija ABC.

Izvanredni sastanak avioprijevoznika o sigurnosti

Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO) sazvala je u petak izvanredni sastanak u vezi s rizicima prelijetanja ratnih zona, nakon rušenja malezijskog zrakoplova na letu MH17 na separatističkom istoku Ukrajine.

Na tom sastanku - koji će se u utorak održati u Montrealu, u sjedištu UN-ove agencije za civilno zrakoplovstvo - sudjelovat će čelnici Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA), Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI) i Organizacije za civilno zrakoplovstvo (CANSO), objavio je ICAO u priopćenju.

"Tema sastanka bit će analiza nužnih mjera za uspješnije smanjivanje eventualnog rizika u ratnim područjima za civilno zrakoplovstvo", ističe se u priopćenju.

ICAO je prošlog tjedna ponudio pomoć u istrazi o okolnostima pada zrakoplova Malaysia Airlinesa MH17 koji je srušila raketa ispaljena s područja pod nadzorom proruskih pobunjenika. U nesreći je poginulo 298 ljudi.

Prošlog vikenda njemačka vlada je objavila da su se njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili o provođenju neovisne međunarodne istrage pod vodstvom ICAO-a.

"Dvoje čelnika su se dogovorili da neovisno međunarodno povjerenstvo, pod vodstvom ICAO-a, što prije treba dobiti pristup mjestu nesreće zrakoplova Malaysia Airlinesa na istoku Ukrajine kako bi rasvijetlilo okolnosti pada i izvuklo žrtve", rekao je Berlin.

Pročitajte više