Italija će održati državne pogrebe za imigrante stradale u brodolomu kod Lampeduse

Foto: Guliver image/Getty images

RONIOCI i dalje traže tijela imigranata stradalih u potonuću broda kod talijanskog otoka Lampedusa. U potonuću su stradale najmanje 274 osobe, a brojka bi mogla biti puno veća s obzirom da je na brodu bilo više od 500 osoba od kojih je 155 preživjelo.

Otok su danas posjetili talijanski premijer Enrico Letta i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Kako bi se pomoglo imigrantima u Italiji Barroso je obećao pomoć od 30 milijuna eura. Barroso je kazao kako nikada neće zaboraviti pogled na stotine lijesova koji se nalaze na Lampedusi.

"To je nešto što nitko ne može zaboraviti: lijesovi beba, djece i majki. To je nešto što me duboko šokiralo", kazao je Barroso.

Pomoć Europske unije

Objasnio je kako će Europska unija osim 30 milijuna eura pomoći uvesti i neke druge mjere. Najavljeno je jačanje spasilačkih napora u Sredozemnom moru, rješavanje problema krijumčara ljudi i bolji rad sa zemljama iz kojih dolaze imigranti.

Dolazak Lette i Barrosa izazvao je i negativne reakcije. Skupine aktivista i lokalnih stanovnika vrijeđale su visoke dužnosnike. "Sramota", "ubojice", uzvikivali su okupljeni prilikom njihovog dolaska u zračnu luku.

"Oni bi se trebali stidjeti samih sebe. Trebali su riješiti ovaj humanitarni problem", kazao je jedan od prosvjednika, a prenosi AFP.

Lampedusa je svake godine meta na tisuće imigranata koji iz afričkih zemalja pokušavaju pobjeći u bolji život, no njihovo putovanje često završi tragično. Tijela imigranata vade se iz olupine i šesti dan nakon tragedije u kojoj su poginule trudnice i mala djeca. Italija će danas održati državne pogrebe za stotine imigranata.

Pročitajte više