Iz dubrovačke Katedrale nestala dva vrijedna relikvijara iz 14. stoljeća

Foto: Wikimedia

DVA VRIJEDNA relikvijara iz 14. stoljeća nestala su iz riznice dubrovačke Katedrale, koja je lani obilježila 300 godina od obnove nakon velikog potresa, a policija pretpostavlja da su nestali u zadnjih desetak godina.

Riječ je o relikvijaru Moći noge svetog Teodora i sv. Eustahija, izrađenom u drvu na srebrnom limu i pozlati, koji je nastao u drugoj polovici 14. stoljeća.

Drugi relikvijar su Moći više svetaca u obliku ruke - ruke svete Uršule i kože sv. Bartolomeja te svete Marte, sv. Marka i drugih. Materijal od kojeg je rađen je srebrni lim koji je djelomično pozlaćen, a dlan i prsti su srebrni. Nadlaktica i podlaktica su pozlaćeni, a vrijeme nastanka također je 14. stoljeće.

Po riječima biskupa dubrovačkog mons. Mate Uzinića, ne zna se kada su ti relikvijari nestali iz riznice dubrovačke Katedrale te jesu li izgubljeni ili ukradeni. "Nakon što je utvrđeno da tih dvaju relikvijara nema, mi smo o tome službeno obaviješteni pisanim putem od strane konzervatorskog odjela u Dubrovniku, te odmah potom obavijestili policiju i dostavili im svu rapoloživu dokumentaciju o relikvijarima", kazao je biskup Uzinić.

Dodao je kako je policija 8. travnja obavila uviđaj, a predstavnik dubrovačke biskupije podnio je prijavu zbog nestanka relikvijara.

Glasnogovornica dubrovačko-neretvanske policije Marija Gjenero kazala je kako policija utvrđuje okolnosti nestanka relikvija, a pretpostavlja da su moći nestale u posljednjih desetak godina. Istaknula je kako nestanak nije odmah primjećen jer su se relikvije čuvale u posebnoj prostoriji.

Dubrovačka biskupija na svojim internetskim stranicama navodi kako su u popisu riznice od srpnja 1945. numerirana 182 predmeta te veliki broj nenumeriranih.

Zadnja obrada svih predmeta u riznici obavljena je 2002., te je zaključeno kako je od 182 numerirana predmeta od kojih je sačuvan 161 predmet.

Pročitajte više