Izbjegnuta politička kriza u Izraelu: Netanyahu odgodio glasanje o kontroverznom zakonu

Foto: FAH

IZRAEL je pred potencijalnom političkom krizom s obzirom na to da ključni koalicijski partneri izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ne namjeravaju poduprijeti kontroverzni zakon kojim se zemlja definira kao "nacionalna država židovskog naroda".

Netanyahu bi zakon na preliminarno čitanje u parlament trebao staviti u srijedu.

"Mislim da se ovim prijedlogom zakona nanosi šteta cionizmu i uništava izraelska država", izjavila je ministrica pravosuđa Tzipi Livni. "Ako ga donese ne stavi na čitanje u parlament, nećemo ga usvojiti", kazala je.

"Premijer će morati razmotriti želi li otpustiti ministre u vladi i raspustiti koaliciju zbog suprotnih mišljenja o zakonu koji je protiv Izraela, demokratske židovske države", smatra Livni. Protiv zakona je i ministar financija Yair Lapid.

Nacrt zakona antidemokratski

Bez potpore Lapida i Livni Netanyahu će teško dobiti većinu u parlamentu. I pravni savjetnik vlade, glavni državni odvjetnik Yehud Weinstein je kritizirao nacrt, ocijenivši da slabi demokratičnost Izraela.

Nakon žučne rasprave izraelska je vlada u nedjelju odobrila nacrt zakona o jačanju židovskog karaktera države nauštrb njezina demokratskog karaktera, po ocjeni njegovih kritičara koji u njemu vide institucionalizaciju diskriminacije.

Sada se o tom tekstu u više čitanja treba očitovati Kneset (parlament). Nakon iznimno žustre rasprave za njega je glasovalo 14 ministara, a šest je bilo protiv.


Ovaj nacrt zakona predviđa da se Izrael u temeljnim zakonima koji imaju snagu ustava više ne definira kao "židovska i demokratska" država nego kao "nacionalna država židovskog naroda". No u Knesetu će najvjerojatnije biti izmijenjen i ublažen, misle stručnjaci.

Odgodom glasanja izbjegnuta kriza vlade

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je spriječio koalicijsku krizu jer je pristao odgoditi parlamentarno glasanje o spornome zakonu koji definira Izrael kao državu židovskoga naroda.

Prvo čitanje toga zakona bilo je zakazano za srijedu, ali je uz posredovanje ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana odgođeno na najmanje sedam dana, objavila je televizija Channel 2.

SAD: Držite se demokratskih načela

Američki State Department u ponedjeljak navečer objavio je kako od Izraela očekuje da se "drži demokratskih načela", reagirajući na zakon o židovskoj nacionalnoj državi koji pokušava "progurati" izraelski premijer Benjamin Netanyahu, prenosi Haaretz.

"Israel je židovska i demokratska država, a svi bi njezini stanovnici trebali uživati jednaka prava. Očekujemo od Izraela da poštuje demokratske standarde", stoji u priopćenju.

Ban Ki-moon: Izraelci i Palestinci moraju se udaljiti od provalije

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u ponedjeljak od Izraelaca i Palestinaca da se "udalje od provalije" i vrate za pregovarački stol prije nego bude prekasno.

"Izraelski i palestinski narod dijele zajedničku sudbinu na zajedničkoj zemlji. Nema govora da se ukine jedan ili drugi narod", istaknuo je Ban Ki-moon pred odborom UN-a o pravima Palestinaca.


Pozvao je "sve strane da se udalje od provalije i pronađu put mira prije nego ponestane nade i vremena".

Te riječi odjek su međunarodne zabrinutosti na temu novog uzleta nasilja u posljednjih nekoliko tjedana posebice u istočnom Jeruzalemu. To odsustvo perspektive za mir i nastavak izraelskog naseljavanja smanjuju nade u rješenje za obje države koje je obećao UN, u kojem bi Izrael i nova država Palestina mogli koegzistirati.

Po Banu, Izraelci i Palestinci čini se "upravo gube svaki smisao za kontakt". "Kad se dotle dođe, više nismo daleko od provalije", upozorio je on.

Iako se nikakvo političko rješenje ne ocrtava, a izraelsko-palestinski pregovori vođeni devet mjeseci pod pokroviteljstvom američkog državnog tajnika Johna Kerryja nisu uspjeli u travnju, vlade i parlamenti u Europi pokušavaju učiniti iskorak simboličnim priznavanjem Palestinske Države.

Palestinci bi još trebali formalno predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a nacrt rezolucije pozivajući na povlačenje Izraela sa svih okupiranih područja 2016. godine.

Pročitajte više