Izbori u Njemačkoj: Ankete predviđaju pobjedu Angele Merkel

Foto: Guliver Image / Getty Images

U NJEMAČKOJ se danas održavaju izbori za Bundestag. Kancelarka Angela Merkel natječe se za svoj treći mandat i ankete joj predviđaju pobjedu. Izazivač je SPD-ov Peer Steinbrück koji je posljednjih tjedana ipak malo smanjio razliku u utrci.

Nijemci biraju najmanje 598 članova Bundestaga, Donjeg doma parlamenta. Sve ankete predviđaju pobjedu koalicije CDU+ CSU/FDP i poraz lijeve koalicije SPD-a i Zelenih. Ostale mogućnosti koje analitičari ovih dana spominju uključuju i veliku koaliciju Demokršćana i Socijaldemokrata, što se već jednom dogodilo, nakon saveznih izbora 2005. Ovom kampanjom dominirale su gospodarske teme. Dok joj se prigovaralo da je trošila novac njemačkih poreznih obveznika za spas drugih europskih zemalja, posebice Grčke, Merkel se branila dobrim gospodarskim pokazateljima u samoj Njemačkoj, poput onog o najnižoj stopi nezaposlenosti u posljednjih dvadeset godina.

"Imamo čvrste argumente vjerovati kako će CDU dobro proći na ovim izborima. Kada pogledamo kako ljudi danas žive, nema dvojbe da je stanje bolje nego prije 4 godine. Njemačka nikad nije imala manju stopu nezaposlenosti, svaki mladi čovjek koji je radno sposoban ima priliku dobiti obuku. Konsolidirali smo stanje u kućanstvima i vjerujem da počevši od 2015. nećemo više stvarati daljnje dugove", rekla je Merkel u jedinoj TV debati održanoj 1.rujna.

Steinbrück nije imao dovoljno izražene stavove


SPD je kandidata za premijera pronašao u bivšem predsjedniku Vlade pokrajine Nordrhein-Westfalen i bivšem saveznom ministru financija Peeru Steinbrücku. Mnogi analitičari kažu da u kampanji nije imao dovoljno jasno izražene stavove. U TV debati dobro se držao, napadajući Merkel na ideološkoj razini.

"Moj je plan stvoriti snažnu osnovu na kojoj će ova zemlja počivati, jedno jako jedinstveno društvo. Zajednice koje će znati djelovati na principu poduzetništva. Društvo jake naobrazbe koje do sada nismo imali. Društvo koje će se bazirati na jedinstvu neovisno o socijalnom statusu, seksualnoj orijentaciji, boji kože ili nacionalnom porijeklu. Zato trebamo vladu vodstva, a ne vladu koja će nas voditi u krug bez plana i vizije poput ove posljednje 4 godine", rekao je Steinbrück.

No, budući da ankete jednoglasno predviđaju pobjedu Merkel i njen treći i vjerojatno posljednji mandat, mediji u Njemačkoj ovih se dana više bave pitanjem hoće li se ona i kako promijeniti. Analitičari predviđaju da će postati malo 'mekša'kako ju povijest ipak ne bi pamtila kao još jednu 'Željeznu lady'.

Pročitajte više