Izlazak iz krize: Grčka "kamen oko vrata" eurozoni

Foto: scx.hu

SITUACIJA u Grčkoj i val štrajkova nezadovoljnog stanovništva, koje živi sve teže, ponovno su pokazali da su priče o izlasku eurozone iz recesije preuranjene.

Grčku potresaju snažni štrajkovi, sukobi demonstranata s policijom i druge prosvjedne akcije zbog dolaska u zemlju europskih kontrolora s Međunarodnim monetarnim fondom, koji trebaju procijeniti da li će Grčka dobiti novu tranšu kredita.
 
Agencija Eurostat zabilježila je gospodarski rasta u eurozoni u drugom tromjesečju tekuće godine na razini od 0,8 posto, što formalno znači kraj recesije.
 
Ali bivši šef Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem nedavno je izravno priznao da će  Grčkoj ponovno zatrebati međunarodna kreditna pomoć poslije završetka aktualnog programa pomoći 2014. godine.
 
Da bi dobila novu međunarodnu tranšu zemlja mora ispuniti nove stroge zahtjeve.
 
Sada je riječ o tome da do kraja ovog mjeseca Grčka "na čekanje" stavi 12.500 državnih službenika, poslije čega trebaju biti otpuštene najmanje još 4.000 ljudi.
 
Vijeće grčkog sindikata državnog sektora već je pozvalo udruženje svih zaposlenih Grka da organiziraju nove štrajkove protiv Vladine politike, koju ona provodi pod pritiskom s ciljem "uništavanja državnog sektora i socijalne države", prenosi Al Jazeera.
 
Ako Grčka zatraži novu tranšu antikriznih kredita, situacija u eurozoni vratit će se na prethodno krizno stanje.
 
 

Pročitajte više