Izrael će palestinske čelnike tužiti u Haagu: Palestinci bi se trebali pribojavati zakonskih mjera

Foto: FAH

IZRAEL pokušava pronaći način za sudski progon visokih palestinskih dužnosnika u SAD-u i ostalim zemljama pod optužbom za ratne zločine kao odgovor na mjere koje su Palestinci poduzeli da se pridruže Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), potvrdio je u subotu izraelski dužnosnik.

Palestinci su u petak u sjedištu UN-a u New Yorku predali dokumente za pridruženje Rimskom statutu ICC-a i ostalim međunarodnim ugovorima, objasnivši da se nadaju da će na taj način postići "pravdu za sve žrtve koje je Izrael, kao okupacijska sila, pobio".

ICC, koji zasjeda u Den Haagu, bavi se slučajevima ozbiljnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti poput genocida.

"Palestinci bi se trebali pribojavati zakonskih mjera"

Nakon odluke da se pridruže Rimskom statutu, palestinski vođe bi se trebali "pribojavati zakonskih mjera", kazao je izraelski dužnosnik.


"Izrael razmatra mogućnosti sveobuhvatnog procesa sudskog gonjenja palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i ostalih visokih palestinskih dužnosnika u SAD-u i nekim drugim zemljama", objasnio je drugi dužnosnik.

Nakon sporazuma o nacionalnom jedinstvu Abasa s Hamasom u travnju prošle godine, Izrael na čelnike Palestinske uprave na Zapadnoj obali gleda kao na suradnike islamskog Hamasa u Pojasu Gaze.

Hamas, tvrdi Izrael, napadom na civile, čini ratne zločine. U ratu u Gazi, prošlo je ljeto u sukobima dviju strana ubijeno 2100 Palestinaca i 70 Izraelaca.

Pročitajte više