Izrael zadovoljan dogovorom Kongresa i Obame glede Irana: "Ovo je postignuće za izraelsku politiku"

Foto: Hina

IZRAEL je zadovoljan zbog kompromisnog dogovora postignutog između američkog Kongresa i administracije predsjednika Baracka Obame glede nuklearnog sporazuma s Iranom, izjavio je u srijedu izraelski ministar za obavještajne službe Yuval Steinitz.

"Radosni smo jutros, ovo je postignuće za izraelsku politiku... govor (premijera Benjamina Netanyahua) u Kongresu... bio je odlučujući u donošenju ovog zakona koji je jako važan element u sprječavanju lošeg sporazuma s Iranom ili barem u njegovom poboljšanju kako bi bio razumniji", rekao je Steinitz za Izraelski radio.

Obama je u utorak odustao od protivljenja prijedlogu zakona koji daje Kongresu pravo da se izjasni o nuklearnom sporazumu s Iranom nakon što su članovi njegove Demokratske stranke ispregovarali promjene tog zakona koji je dobio snažnu potporu i demokrata i republikanaca.

Ovaj prijedlog zakona skraćuje sa 60 dana na 30 razdoblje u kojemu Kongres može razmotriti bilo kakav konačni nuklearni sporazum i eliminira zahtjev da Obama treba potvrditi da Iran ne podupire terorizam protiv SAD-a.

"Ovo je veći pritisak i još jedna zapreka za postizanje lošeg sporazuma"

Umjesto toga, u zakonu se traži od administracije da šalje Kongresu redovita, detaljna izvješća o nizu pitanja, uključujući iransku potporu terorizmu, balističke rakete i nuklearni program.

"Ovo je veći pritisak i još jedna zapreka za postizanje lošeg sporazuma i stoga će administracija i pregovarački tim poduzeti veće napore za... postizanje boljeg ili barem razumnijeg sporazuma kako bi prošao u Kongresu", kazao je Steinitz.


Netanyahu i Obama imaju velike razlike u stajalištima glede sporazuma s Iranom za koji Izrael strahuje da neće biti dovoljno strog i da će omogućiti Teheranu da razvije nuklearno oružje.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnu svrhu, ali mu nikada nisu bile drage inspekcije nuklearnih postrojenja i neke je nuklearne lokacije držao u tajnosti.

Osiguravanje mjerodavnih inspekcija je važno za SAD i druge zapadne sile kako bi postigli konačni sporazum koji bi bio učinkovit i uvjerio skeptičan američki Kongres i Izrael da ga prihvate.

Rok za postizanje konačnog sporazuma s Iranom je 30. lipnja.

Pročitajte više