Izvanredno stanje u Baltimoreu: Stotine mladih uništavaju grad i spaljuju policijska vozila

Screenshot: YouTube, Twitter/Sky News, foto: FAH

NEKOLIKO stotina mladih u ponedjeljak se u Baltimoreu sukobilo s policijom nakon pogreba crnog mladića koji je umro dok je bio u pritvoru, a lokalni dužnosnici upozorili su da bi bande mogle predstavljati prijetnju policajcima. Američki mediji javljaju kako se radi o najintenzivnijem prosvjedu u Baltimoreu u zadnjih 45 godina.

Proglašen je policijski sat, a guverner Marylanda uveo je izvanredno stanje. Uhićeno je 27 prosvjednika, a ozlijeđeno 15 policajaca. Među ozlijeđenim policajcima, njih 6 se nalazi u teškome stanju, piše CNN. Na ulicama grada odvijaju se prizori iz ratnih zona, dime se zapaljeni automobili, požar gori u središtu grada, trgovine se pljačkaju na svakome kutu, javlja Businesss Insider.

"Pokušat ćemo uhititi sve one koji su odgovorni za napade na policajce", rekao je policijski glasnogovornik Eric Kowalczyk za CNN.

Srednjoškolci kamenovali policijska vozila

Grupa mladih ljudi, navodno srednjoškolci, bacala je kamenje na gradski autobus i na policijska vozila koja su prolazila pokraj trgovačkog centra Mondawmin u sjeveroistočnom Baltimoreu, samo nekoliko blokova udaljenom od mjesta na kojemu je trajao pogreb. Policija ih je iz helikoptera pozvala da se raziđu, no oni su to ignorirali.

"Radi se o bijesu i frustraciji mladih, osjećajima koje ne znaju kako izraziti", kazao je lokalni učitelj Vaughn de Vaughn za The Sun.

Na pogrebu su govornici pred 2500 okupljenih u baptističkoj crkvi New Shiloh podsjetili kako svijet pozorno prati hoće li pravda biti zadovoljena za 25-godišnjeg Freddieja Graya, koji je umro 19. travnja od posljedica ozljede kralježnice koju su mu nanijeli policajci pošto su ga uhitili. Grayeva smrt potaknula je niz prosvjeda. Američki predsjednik Barack Obama na pogreb je poslao svog izaslanika.



Skupine mladića počele su napadati policiju, pljačkati trgovine tehničke robe, alkohola, ljekarne.. Policija je uzvratila suzavcem.

Škole u Baltimoreu danas će biti zatvorene. Snage sigurnosti uvode red, no prosvjedi i nemiri nastavljaju se. Oko 5000 pripadnika američke nacionalne garde pozvano je sinoć u grad kako bi pokušalo stabilizirati stanje.

Larry Hagan, guverner Marylanda, kazao je kako je sazivanje snaga nacionalne garde bilo "zadnja opcija i iznimna mjera", prenosi Independent.

Jedan od nekoliko požara pokrenutih sinoć progutao je i dom za starije u sklopu crkve koji se gradio u istočnome Baltimoreu.

Stephanie Rawlings-Blake, gradonačelnica Baltimorea, rekla je kako će u gradu policijski sat trajati od 22 sata do 5 ujutro te kako će biti na snazi idućih tjedan dana. Dodala je kako su grad izgradile generacije stanovnika te da neće dozvoliti da ga "siledžije" unište, prenosi WGNtv.com.

"Spriječit ćemo nasilnike koji nerazumno pokušavaju uništiti ono za što su se mnogi borili. Devastiraju trgovine, uništavaju privatnu imovinu građana, rade stvari koje će ostaviti ožiljke na našoj zajednici još godinama", kazala je Rawlings-Blake, piše Independent.

Obama gradskim vlastima obećao pomoć

Barack Obama kazao je kako će federalna vlada pomoći lokalnim vlastima odgovoriti na prosvjede, a iz Bijele kuće javljaju kako baltimorska gradonačelnica komunicira razvoj situacije izravno Obami.

U Bijeloj kući se u raspravu o prosvjedima uključila i nova državna odvjetnica Loretta Lynch, koja se s Obamom sastala dok su najintenzivniji dijelovi prosvjeda još uvijek trajali.

“Oni koji su počinili nasilje uslijed pogreba Freddieja Graya iskazali su nepoštovanje njegovoj obitelji, onima koje je on volio, i miroljubivim prosvjednicima koji su danima dizali glas kako bi upozorili na problem", izjavila je Lynch, javlja Independent.

Velike utakmice koje su se danas trebale održati otkazane su, a niz trgovina i željezničkih postaja zatvoren je zbog prosvjeda, piše stltoday.com.

Vatrogasne postrojbe uključene u stavljanje požara pod nadzor nailaze na velike probleme pri obavljanju svojega posla. U pokušaju da ugase vatru, vatrogasna crijeva prikopčana su na hidrante, no prosvjednici su crijeva izboli noževima i uništili.

Gradom i dalje odjekuju vatrogasne i policijske sirene, prenosi Independent.

Obitelj mrtvog crnog mladića: Prekinite nasilje

Obitelj 25-godišnjeg Freddieja Graya osudila je nasilje koje se proširilo Baltimoreom nakon jučerašnjega pogreba mladića.

"Želim da se izborimo za pravdu za mojega sina, ali ne na ovaj način", rekla je novinarima Freddiejeva majka. Njegova sestra blizanka, Fredericka Gray, također je osudila nasilje.

"Ne mislim da je ovo za Freddieja. Mislim da je svo ovo nasilje krivi odgovor na situaciju", istaknula je, prenosi CNN.

Dužnosnici su ocijenili kako su sukobi u ponedjeljak bili najnasilniji u SAD-u od prošle godine kada su se u Fergusonu u Missouriju sukobili stanovnici s policijom zbog ubojstva crnog mladića koje je počinio bijeli policajac.

Pročitajte više