Izvještaj Svjetske banke: Šest balkanskih država izašlo je iz recesije

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

PREMA redovitom izvješću Svjetske banke, šest država jugoistočne Europe u prvoj su polovici 2013. godine izašle iz recesije. Redovni polugodišnji izvještaj odnosi se na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju.

Prosječni rast realnog dohotka u šest država povećan s negativnih 0,7 posto u 2012. na 1,8 posto u prvoj polovici ove godine. Izvještaj je u Tirani tijekom videokonferencije predstavila Gallina Vincelette, vodeća ekonomistica Svjetske banke.

"Oporavak su posebno potaknuli izvoz različitih proizvoda te električne energije", kazala je Vincelette.

Niska kupovna moć

Kao pozitivan primjer istaknuto je povećanje izvoza automobila koji se sklapaju u Srbiji. Održivost postignutog rasta izvoza ostaje upitan zbog smanjene izvozne baze regije, ali i problema konkurentnosti.

Niska kupovna moć stanovništva u šest država utječe i na slabost domaće potražnje za robama, a sve to uvjetovano je velikom stopom nezaposlenosti.

Iako se u nekim državama postepeno smanjuje, u cijeloj je regiji u prvoj polovici ove godine prosječna nezaposlenost u šest država iznosila oko 24 posto, piše Al Jazeera.

Rast nezaposlenosti zabilježena je u Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji dok je u Bosni i Hercegovini ocijenjena "slabom". U svim državama regije broj nezaposlenih u industriji nastavlja se smanjivati.

U zaključcima Svjetske Banke stoji prognoza kako bi ekonomski rat za cijelu 2013. godinu u šest država regije trebao iznositi 1,8 posto umjesto 2,7 posto koliko je ranije projicirano.

Pročitajte više