EU tužitelji uhitili tri osobe u Zagrebu. Inženjer sve priznao, pušten je na slobodu

Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu izvijestio je danas kako je pokrenuo istragu protiv triju osoba i jednog trgovačkog društva zbog sumnje na počinjenje subvencijske prevare i krivotvorenja isprava s ciljem dobivanja bespovratne potpore u iznosu od oko 2.5 milijuna eura namijenjenih obnovi nakon potresa, a financiranih iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU). 

Svi osumnjičenici su uhićeni jučer na zahtjev EPPO-a, ali N1 doznaje kako je trećeokrivljeni sve priznao, zbog čega je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode. N1 navodi da se radi o ovlaštenom inženjeru elektrotehnike koji je objasnio kako su on i vještak na nagovor poduzetnika frizirali dokumentaciju za natječaj Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Šef tvrtke dogovorio krivotvorenje dokumentacije

Inače, EPPO sumnja da je vlasnik tvrtke iz Kutine podnio prijavu na javni poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. U pozivu je kao prihvatljivosti bilo propisano da se isti odnosi na vraćanje u prijašnje stanje energetske infrastrukture, energetskih postrojenja, energetskih sustava i pripadajućih građevina koje su oštećene u potresu koji je zadesio sisačko-moslavačku županiju 28. i 29. prosinca 2020.

Kako bi prijava bila uspješna, vlasnik društva trebao je dostaviti nalaze i mišljenja o oštećenju elektroenergetske infrastrukture u vlasništvu toga društva. Također je trebao dostaviti dokaz o ispitivanju kabela srednjeg napona, i općenito, bilo je važno pokazati da je šteta nastala uslijed potresa.

Postoji osnovana sumnja vlasnik tvrtke dogovorio krivotvorenje tražene dokumentacije, uz pomoć dvojice osumnjičenika – stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i ovlaštenog inženjera elektrotehnike. 

Tvrtki isplaćeno 1.7 milijuna eura

Sumnja se da su osumnjičenici neistinito naveli da su na navedenoj elektroenergetskoj infrastrukturi nastala oštećenja u potresu te da je stalni sudski vještak za graditeljstvo neosnovano uvećao trošak sanacije postojeće elektroenergetske mreže.

N1 piše kako je upravo inženjer svojim potpisom potvrdio da je sporna tvrtka pretrpjela štetu, odnosno da ispunjava formalne uvjete natječaja. U dokumentaciji je opisao kako je infrastruktura poduzeća oštećena u seriji potresa iz prosinca 2020. godine.

Nakon toga, vlasnik društva krivotvorene dokumente priložio je prijavi predanoj Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koje mu je dodijelilo približno 2.5 milijuna eura iz FSEU, od čega je oko 1.7 milijuna eura već isplaćeno njegovom društvu, dok je ostatak trebao biti isplaćen po obavljanju svih potrebnih provjera.

Pročitajte više