Jeremić zbog Gotovine i Markača zakazao raspravu u UN-u: Ovo je pitanje morala i pravde, nema povlačenja!



"OVO JE pitanje morala, povijesti i pravde i neće biti povlačenja", kaže Vuk Jeremić, aktualni predsjednik Generalne skupštine UN-a.

Jeremić je, podsjećamo, ogorčen presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču odlučio u UN-u sazvati javnu raspravu o Haškom tribunalu. Rasprava će se održati u travnju iduće godine.

"Siguran sam da će biti pritisaka da se odustane od javne rasprave, ali nije mi prvi put da se suočavam s takvim pritiscima", izjavio je Jeremić za RTS. Tvrdi da neće odustati od zakazane rasprave.

Kod oslobađajuće presude Gotovini i Markaču tri su čovjeka, kako kaže Jeremić, donijela odluku o tome je li četvrt milijuna ljudi protjerano iz svojih domova. "Ja dozvoljavam da oni mogu imati vrijednosni sustav u kojem je etničko čišćenje legitimno i legalno, ali ne vjerujem da takvo mišljenje dijeli većina svijeta", kaže Jeremić.

Rasprava će biti otvorena za sve države članice UN-a, ali i za širu međunarodnu javnost pa se u njoj može očekivati sudjelovanje građanskih udruga i pripadnika akademske zajednice.

Pročitajte više