Još barem mjesec dana do testiranja prvog cjepiva protiv ebole, SAD evakuira osoblje iz Sijera Leonea

Foto: FAH

POTREBNO je najmanje još mjesec dana da cjepivo koje bi moglo zaštiti zdravstvene radnike koji se bore s ebolom u zapadnoj Africi postane dostupno, kažu službeni izvori, prenosi Bloomberg.

Kanadska donacija 1.000 cjepiva koja još nisu testirana na ljudima izazvala je dodatne polemike u već jako aktivnoj "etičkoj areni" jer su cjepiva namijenjena zdravim ljudima, a ne zaraženim pacijentima i djelatnicima.

Podsjetimo, stručni zdravstveni skup koji je pokrenuo WHO, zaključio je kako je davanje eksperimentalnog lijeka zaraženima etično.

"Osobno, ne bih oklijevao pri uzimanju cjepiva", izjavio je Thomas Geisbert, virolog sa Ogranka za medicinu Sveučilišta u Texasu koji je sudjelovao na razvijanju cjepiva koje je kanadska vlada donirala WHO-u.

"Vidio sam kako je cjepivo testirano na jako velikom broju ne-ljudskih primata, kod koji niti jednom nije došlo do problema", rekao je Geisbert.

Marie-Paule Kieny, pomoćnika glavnog tajnika za zdravstvene sustave i inovaciju u WHO-u, izjavila je kako će WHO pomno pregledati sve podatke o sustavu cjepiva te o rezultatima cjepiva za vrijeme testiranja na životinjama kako bi se procijenila sigurnost puštanja cjepiva u opticaj. Na temelju rezultata tih istraživanja, WHO će odrediti koje bi države mogle dobiti cjepivo te u kojim količinama, izjavila je Kieny.

"Sve to bi moglo potrajati barem mjesec dana, ne možemo samo uzeti nešto neprovjereno i početi to distribuirati", rekla je za Bloomberg.

Gvineja zbog ebole u izvanrednom stanju, SAD evakuira osoblje iz Sijera Leonea

Gvineja je u četvrtak proglasila izvanredno stanje zbog epidemije ebole, nakon što su to ranije učinile Sijera Leone, Liberija i Nigerija, a State Department je objavio da će obitelji američkog diplomatskog osoblja biti evakuirane iz Freetowna, glavnog grada Sijera Leonea.

Ta je odluka donesena kao mjera opreza, precizira se u priopćenju State Departmenta.

Od četvrtka je u četiri afričke zemlje na snazi izvanredno stanje zbog smrtonosne epidemije ebole koja prijeti i teškim gospodarskim udarom.

Zbog širenja hemoragijske groznice, Liberija koja je primila doze američkog eksperimentalnog seruma za liječenje dvojice njihovih zaraženih liječnika počela je raditi na proširenju jedinog centra za liječenje u glavnom gradu Monroviji.

"Trebamo proširiti taj centar jer u njega svakim danom stiže sve više", objasnio je dužnosnik centra Nathanile Dovillie. Dodao je da su mnogi od njih stigli privatnim vozilima, a ne ambulantnim kolima kao što propisuju pravila.


U Gvineji, iz koje je epidemija krenula početkom godine predsjednik Appha Conde je uveo izvanredno stanje u cijeloj zemlji.

Među ostalim mjerama pokrenut je sanitarni kordon koji osiguravaju službe sigurnosti i pojačana zaštita na svim graničnim prijelazima.

Mjere uključuju i ograničenje kretanja te pojačane zdravstvene mjere na ulazima u zemlju, zabranu prebacivanja tijela s jednog mjesta na drugo sve do kraja epidemije, kao i uzimanje organa sa svih sumnjivih slučajeva sve do dobivanja rezultata analiza.

Broj prijavljenih slučajeva ebole u zapadnoj Africi porastao je na 1976, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Od toga broja 1069 je umrlo u četiri države - Gvineji, Liberiji, Nigeriji i Sijera Leoneu.

Pročitajte više