Josipović: Hrvatska je na prekretnici, bijeda kuca na vrata!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

HRVATSKA je na prekretnici. Potreban nam je najširi društvenu konsenzus, jer bijeda kuca na vrata, poručio je predsjednik Ivo Josipović s jubilarne 20. dodjele priznanja HGK "Zlatna kuna" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Predsjednik Josipović upozorio je da su siromaštvo i više od 370 tisuća nezaposlenih trenutno najveći problem u društvu.

"Nema konsenzusa bez onih 37o tisuća nezaposlenih. Ako se toga ne sjetimo, budite sigurni da će taj bol siromaštva i bijede osjetiti mnogi, pa možda i svi mi koji smo u ovoj dvorani", upozorio je predsjednik.

Jedna od najvažnijih zadaća danas je promijeniti uvjete investiranja i poslovanja, rekao je Josipović. Čestitajući dobitnicima 'Zlatne kune', posebno je istaknuo nužnost društveno odgovornog poslovanja. Josipović se složio s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem da je Hrvatskoj za izlazak iz krize potreban širok društveni konsenzus.

"Konsenzus politike, gospodarstva, konsenzus vrijednosti i onaj koji obuhvaća vas uspješne i one koji su, nažalost, među onih 370 tisuća nezaposlenih", ponovio je Josipović.

"Opet ostaje temeljno pitanje koncepta. Dakle, prvo kuda idemo, donošenja odluke da negdje zajedno želimo ići, a onda provođenja te odluke", rekao je Vidošević.

Inače, priznanje Zlatna kuna za najbolju malu tvrtku ove je godine otišlo u Prelog firmi Šestan busch Alojzija Šestana. Končar mjerni transformatori dobili su je u kategoriji srednjih poduzeća, a najuspješnija velika tvrtka je AD Plastik iz Solina. Nagrada za životno djelo dodijeljena je akademkinji Alici Wertheimer Baletić.

Pročitajte više