Josipović o ćirilici: To nije pitanje oko kojeg bi bilo ustavno raspisivati referendum

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Ivo Josipović u ekskluzivnom intervjuu za Media servis poručuje: Hrvatska ne krši memorandum o razumijevanju koji su u Mokricama potpisali premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša. Osvrnuo se i na ostale aktualno političke teme.

Gledao sam sinoć utakmicu i bio zadovoljan rezultatom, čestitam našoj reprezentaciji, poručio je u intervjuu za Media servis predsjednik Ivo Josipović. Iako, kaže, ne planira ići u Brazil jer smatra da taj trošak nije primjeren za državu, smatra da će ovaj rezultat doprinijeti boljoj atmosferi među građanima.

"Za Hrvatsku to naravno znači, nije sudbonosno i neće to riješiti sve naše probleme, ali sigurno to jest jedan doprinos optimizmu s jedne strane, a s druge strane sjetimo se koliko je pozitivnih efekata imao uspjeh naše reprezentacije u Francuskoj", rekao je predsjednik.

Osvrnuo se i na skandiranje Joe Šimunića 'Za dom spremni'. Smatra da je Hrvatski nogometni savez mora o tome dobro razmisliti jer, kako je rekao, nogomet je više od sporta - nogomet je i društvena poruka.

"Je li gospodin Šimunić ušao u kažnjivu zonu, jer znamo da je izražavanje ili propagiranje totalitarnih režima i zločinačkih režima kažnjivo, ja o tome ne mogu reći, ali da je riječ o potpuno neprimjerenom potezu o kojem doista moraju razmisliti u Nogometnom savezu, ako žele imati vjerodostojnost, to je točno", ustvrdio je Josipović.

"Događaji u Vukovaru loše su utjecali na ugled Hrvatske"

Osvrnuo se još jednom na Vukovar rekavši da je riječ o političkom pitanju i događaju koji je vrlo loše utjecao na ugled Hrvatske. Velika je odgovornost na političkim strankama, poručio je predsjednik.

"Znamo da su u donošenju odluke o uvođenju ćirilice, kad je donošen zakon, sudjelovali svi pa i neki koji su danas jako protiv. Kao što je postojala odgovornost kad je bila riječ o ulasku Hrvatske u EU, trebali bi se svi i oko primjene manjinskih prava, ponašati odgovorno i ne biti licemjerni. Kako možete danas dići ruku, sutra dići ruku protiv provođenja tog zakona? To je nešto što nije dobro", rekao je Josipović za Media servis.

Stoga skupljanje potpisa za referendum, a što je pokrenuo Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Josipović smatra nepotrebnim. "Nisam siguran što će Ustavni sud reći ako ta inicijativa krene i zaživi, a nisam siguran da je to pitanje oko kojeg bi bilo ustavno raspisivati referendum."

"Izađite na referendum o braku!"

Kad je riječ o referendumu o definiciji braka, Josipović je rekao da je protiv toga da se takav sadržaj unosi u Ustav jer to nosi lošu, diskriminatornu poruku. Ipak svim građanima poručuje: "Želio bih našim građanima i građankama reći, bez obzira kojeg su mišljenja, demokratsko je pravo svakoga da bude za ili protiv na referendumu, ali moj poziv je: izađite na referendum. Postoji jedna tendencija posebno u određenim, rekao bih, intelektualnim krugovima da su možda uvrijeđeni pitanjem. Ne! Sad je prilika da izađemo na referendum i kažemo što mislimo o toj materiji", ustvrdio je predsjednik za Media servis.

Predsjednik se osvrnuo i na dolazak slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca u Zagreb ali i na glavnu temu razgovora: pitanje devizne štednje. Na pitanje tko krši memorandum iz Mokrica, odgovorio je - 'kad gledam tekst memoranduma rekao bih da Hrvatska doista u cijelosti poštuje odredbe. Znate da sam oduvijek bio kritičan u tim našim odnosima, pa i prema našoj strani jer sam smatrao da je to korisno, ali doista mislim da se Hrvatskoj u ovom trenutku nema što prigovoriti'.

Ima jedno drugačije razumijevanje slovenske strane o jednom aspektu sporazuma, a to je što znači odredba da će postupak zastati, pojasnio je Josipović i rekao da je njegova preporuka za obje Vlade, posebno za prijatelje iz Slovenije, kompromis.

"Ideja je bila ta da se u periodu od dvije godine, koliko naš zakon predviđa, može zastati s postupkom, da se nađe rješenje. I mislim da bi vrijeme koje sad trošimo na interpretaciju što znači 'stay' u tekstu Sporazuma, bilo bolje potrošiti na traženje tog kompromisa. Jer sad će nam proći dvije godine u natezanju što znači ta jedna riječ, a u međuvremenu će vrijeme proći i nećemo naći kompromis. Stoga je moja preporuka: pustimo što znači ta jedna riječ, razgovarajmo o meritum", rekao je Josipović u intervjuu za Media servis.

Treba li postići i kompromis sa Srbijom kad je riječ o tužbama za genocid? Glavna rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zakazana je za ožujak iduće godine pa smo predsjednika pitali i što očekuje.

"Treba učiniti najbolje što se može da Hrvatska ostvari najbolji mogući rezultat na sudu. Vidim da su i kolege u Srbiji, nakon puno prijedloga da se stvar možda riješi drugačije, našeg međusobnog očijukanja oko toga hoćemo ili nećemo. Svi smo očito zaključili da Vlade ovoga trenutka nisu našle modalitet kojim bi se spor riješio na neki drugi način. Prema tome idemo na sud i vidjet ćemo što će se dogoditi", izjavio je predsjednik Josipović.

Predsjednik je zaključio i kako ne misli da bi cijela situacija trebala pogoršati odnose dviju zemalja niti priječiti njihov napredak u odnosima.

Pročitajte više