KBC Split pred kolapsom zbog smjenskog rada: U dva dana otkazano 20 operacija!

Foto: Atrium-spalatum.hr

KBC SPLIT nalazi se pred kolapsom zbog novog sustava smjenskog rada! Nedostaje anesteziologa i kirurga i u zadnja dva dana otkazano je 20 operacija!

"Jest, i to je strašno. U svakodnevnom sam kontaktu s ministrom Rajkom Ostojićem i radimo sve da riješimo problem", kaže dr. Kolja Poljak, sanacijski upravitelj KBC-a Split. 

Zakon ubio zdravstvenu zaštitu

Ono što se sada događa u splitskoj bolnici, mnogi su već predvidjeli. Ulaskom u EU i prilagodbom zakonske regulative, bolnicama je izbijena mogućnost da liječnici i dalje rade u 24 satnim dežurstvima jer je dopušteno maksimalno 16 sati dnevno. Problem je i s prekovremenima, jer su ograničeni na 180 sati godišnje.

Dr. Poljak, a i ostali sanacijski upravitelji nalaze se u nemogućoj situaciji jer sa smjenskim radom jednostavno nemaju dovoljno ljudi, a dežurstva im priječi zakon. Poseban je problem monopolistički položaj HZZO-a, koji snosi tek dio troškova, tako da što kirurzi više operiraju, bolnica generira veći trošak.

Nedostaje kirurga, anesteziologa i sestara

U splitskoj bolnici ponajveći je problem nedostatak anesteziologa, a i Kirurgija jedva sastavlja kraj s krajem. Sale su zatvorene jer u njima nema tko operirati, već zakazane operacije se otkazuju. U Splitu je na djelu potpuni kolaps zdravstvene zaštite i veliko je pitanje kako će Uprava bolnice i Ministarstvo zdravlja odgovoriti ovom izazovu.

Šef Kirurgije dr. Zdravko Perko upozorio je dr. Poljaka da će se uz ovakvu organizaciju rada broj nerealiziranih operacija povećavati za 100 tjedno. U mjesec dana splitska bolnica bi tako došla do 400 planiranih, a neizvedenih operacija. Što je najgore, ima među njima i onih pacijenata kojima je operacija bila više nego nužna. Na Kirurgiji za smjenski rad nedostaje 30 posto zdravstvenog osoblja, liječnika i medicinskih sestara. 

Dr. Nenad Karanović, šef Anesteziologije, također nema dovoljno ljudi da pokrije sve zahtjeve nakon ukidanja dežurstava. Hitnu će pokriti, a za ostalo imaju znatno manji broj anestezioloških timova. Za Dječju kirurgiju raspoloživi su dva dana tjedno, a na Kardiokirurgiji mogu podnijeti jednu operaciju dnevno.

Dr. Poljak: Premalo se ulagalo u ljude

"Ministar je razuman, naći ćemo se u petak i siguran sam da neće dozvoliti da se ponovi slučaj s riječkom bolnicom. Tamo su zatvorili 50 posto sala kada su prešli na smjenski rad. Danas sam dogovorio da ćemo uzeti 82 medicinske sestre, odnosno, tehničara, te 9 inženjera radiologije. Imat ćemo i sedam specijalizacija za anesteziologe, ali je problem što ih nema gotovih, već se moraju obučavati tri godine. U bolnici se premalo ulagalo u ljude proteklih godina i sada snosimo posljedice takve politike. Da se zapošljavalo ovim tempom, ne bi danas bili u ovakvim problemima. A za ovaj zakon koji nam priječi dežurstva znalo se još prije osam godina", kaže dr. Poljak.

Baldasar: Ovaj smjenski rad nije dao dobre rezultate

Ozbiljnosti situacije svjestan je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. I on je na svakodnevnoj vezi s dr. Poljakom i ministrom Ostojićem. Sva trojica su SDP-ovci, pa ako to ne pomogne, ne zna se što će. Baldasar smatra da smjenski rad nije donio dobre rezultate.

"Pokazalo se da smjenski rad nije uvijek dobro rješenje. Pa i ja imam iskustva u turizmu i bilo je slučajeva kada se čak i u toj djelatnosti pokazalo nemogućim to organizirati na kvalitetan način. Split je u jako teškoj situaciji jer ima samo jednu bolnicu, u Zagrebu je, ipak, to malo drugačije", kaže Baldasar.

Ovakvi problemi sa bolnicama u Splitu i Rijeci mogli su predvidjeti odavna jer su te dvije bolnice već godinama na začelju hrvatskih bolnica po opremljenosti i broju liječnika po pacijentu.

 

 

 

 

Pročitajte više