Kako će izgledati nova slovenska Vlada?

Foto: AFP

KOLEGIJ predsjednika slovenskog Državnog zbora trebao bi danas donijeti odluku da zastupnici na sutrašnjoj sjednici odrade glasovanje o povjerenju Janezu Janši i potvrde novu mandatarku Alenku Bratušek iz Pozitivne Slovenije. U međuvremenu, gotovo je završena slika njezine nove Vlade.

Pozitivna Slovenija, spekulira se, preuzet će ministarstvo financija, te ono za okoliš i infrastrukturu. DeSUS, njihovi Tomaž Gantar i Karl Erjavec zadržat će ministarstva zdravlja i vanjskih poslova. Socijaldemokratima bi trebala pripasti ministarstva obrane, obrazovanja i rada. Tu se očekuje imenovanje Ljubice Jelušič, predsjednika SD-a Igora Lukšiča te Anje Kopač Mrak.

Građanska lista trebala bi zadržati pravosuđe i javnu upravu koje bi nastavio voditi Senko Pličanič. Najviše dileme ima oko toga tko će voditi ministarstvo gospodarstva. Spominje se ime Dejana Židana.

Mjesto predsjednika Sabora pripalo bi SD-u, spominje se Janko Veber. Više će se o sastavu nove Vlade znati sutra kada bi mandatarka trebala dobiti potporu, malo više od godinu dana nakon što je njezina stranka na parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova.

Pročitajte više