Kako je i Zagreb postao HDZ-ov

Foto: FAH, Facebook (osobni album Marko Melčić), Screenshot: HTV

NI NAJSTARIJI SDP-ovci se ne sjećaju kada je to posljednji puta HDZ dobio izbore u Zagrebu ako se zbrajaju rezultati na lokalnim, parlamentarnim i euroizborima. Ono što je HDZ-u pošlo sinoć za rukom zadnji puta im je uspjelo još tamo krajem devedesetih godina dok je bio živ Franjo Tuđman sa svojom maksimom da se u Zagrebu neće dozvoliti oporbena situacija.

Rezultati za euro-parlament pokazali su da je HDZ-ova koalicija na području Zagreba dobila 36,6 posto glasova, SDP-ova koalicija 30,7, a ORaH 13,9 posto glasova. Milan Bandić prvo je pomeo SDP na lokalnim izborima, a sada im je to napravio HDZ. Prije samo godinu dana na euroizborima SDP je imao čak 37 posto glasova, a HDZ 30,56 posto.

Melčić: Još nismo složni u ocjeni zašto smo izgubili lokalne izbore



"Sve je ovo posljedica gubitka posljednjih lokalnih izbora u Gradu Zagrebu. Uzroke poraza jesmo analizirali, no nisam siguran da smo se ne kraju svi složili oko toga zašto smo izgubili Zagreb", kaže za Index Marko Melčić dugogodišnji član SDP-a dodajući kako se analiza neuspjeha SDP-a od strane Bandića različito tumačila na Iblerovom trgu (središnjica) i u Praškoj ulici gdje je sjedište zagrebačkog SDP-a. Melčič tvrdi kako uspjeh HDZ-a je isključivo rezultat nerada i konfuznih odluka SD-a na lokalnoj razini.


"Bili smo svjedoci priglupe konfrontacije između šefa stranke Zorana Milanovića i Milana Bandića i to u trenucima kada je Bandić bio faktički politički mrtav. Oživio ga je SDP, odnosno Milanović, a ovo što gledamo danas posljedica je tih nelogičnih poteza vrha naše stranke",  kaže Melčić podsjećajući da je SDP nedavno imao i rez u Zagrebu kada je izbrisano oko 3 tisuće članova stranke.

"Na kraju se dogodilo očekivano", kaže Melčić na kraju.  

Pavle Kalinić jedan je od onih koji je bio nestranačka osoba na listama SDP-a u doba Ivice Račana, da bi se našao na listi Milana Bandića na parlamentarnim izborima, koji se ne sjećaju kada je HDZ imao Zagreb.

Kalinić: Vrh SDP-a i HNS nije u stanju voditi ni Mjesnu zajednicu!

"Bilo je to devedesetih. No, ne čude me rezultati. Uz ovako nesposoban vrh SDP-a i HNS-a i uz tako nesimpatične ljude u vrhu te stranke ovakav rezultat bio je samo pitanje dana", kaže Kalinić za Index dodajući kako su Milanović te Vesna Pusić glavni krivci za uzlet HDZ-a koji je i dalje pod teretom  kriminalističke prošlosti i nesnalaženja u vremenima kada je Hrvatska proglasila svoju neovisnost. Kalinić tvrdi kako SDP zapravo nema program niti čvrst stav već stranka godinama "pluta" bez jasnog smjera.



"Njihov je jedini program da su protiv HDZ-a. Kada ih pitate što  to točno znači vjerujte mi da ni mnogi od njih to ne bi znali. U Vladi u kojoj sjede Grčić, Vrdoljak, Zlatar Violić, Jovanović, Maras i Pusić dobro su i prošli. Takva Vlada na čelu s Milanovićem nije u stanju voditi ni mjesnu zajednicu", kaže Kalinić na kraju.  

Politička analitičarka i bivša članica SDP-a Aleksandra Kolarić tvrdi da je Zagreb samo odraz cjelokupne slabosti stranke.

Kolarić: SDP-ovci glasali za Holy

"Stranka niti u Zagrebu, niti drugdje, nije uspjela izvući svoje glasače na birališta. I u Zagrebu veliki dio SDP-ovih glasača glasao je za Mirelu Holy", tvrdi Kolarić komentirajući pobjedu desnice u Zagrebu. Kako ističe sama pobjeda za desnicu ne znači previše s obzirom na vrlo mali odaziv.

"Pobjeda HDZ-a u Zagrebu znači puno više na razini 'bildanja' samopouzdanja nego stvarno velikog rasta podrške u glavnom gradu. Ovo će im poslužiti kao odskočna daska za jačanje stranke u glavnom gradu, ukoliko će znati odabrati dovoljno jakog i uspješnog političara za predsjednika zagrebačke organizacije. Ako ne, ako nastave s retorikom o ustašama i partizanima, ovaj vjetar u leđa koji su sada dobili, će se raspršiti", tvrdi Kolarić na kraju.



Gordan Jandroković, dugogodišnji član HDZ-a, priznaje kako se radi o jednom od najboljih rezultata HDZ-a od devedesetih godina. Naime, njegova stranka dugo vremena nije uspjela prijeći magičnih 30 posto u Gradu Zagrebu iako su bili vrlo blizu na parlamentarnim izborima 2004. i 2007. godine. Za Jandrokovića, člana HDZ-a, dva su odlučujuća trenutka za pobjedu njegove stranke.

Jandroković: Birači žele promjene

"Prvi je svakako činjenica da su birači prepoznali kvalitetu naše liste te da je i grad Zagreb pratio trend na državnoj razini kada se glasalo za HDZ. Birači žele promjenu politike prije svega SDP-a, a upravo o tome govore rezultati izbora", kaže Jandroković za Index dodajući kako je prednost HDZ-a na ovim izborima kako su privukli i dio novih birača od centra do desnice koji do sada nisu glasali za HDZ.

"Drugi bitan čimbenik je sama logistika stranke koja je posao odradila fantastično. Naši birači i članovi su bili motivirani, izašli su na izbore i glasali za našu stranku. HDZ je pokazao i nevjerojatnu organizacijsku strukturu", kaže Jandroković.



Na izravan upit znače li rezultati HDZ-a u Zagrebu prekretnicu za njegovu stranku Jandroković je bio oprezan, priznajući da se radi o najboljem rezultatu od devedesetih  

"Prava snaga trebala bi se tek pokazati na sljedećim izborima", zaključuje Jandroković. 
 

Pročitajte više