Kako su nas preveslali: Pročitajte koje sve zemlje EU imaju nultu stopu PDV-a!

Foto: AFP (Arhiva)

NOVA 2013. godina hrvatskim građanima donijet će čitav niz poskupljenja: gore će ići cijene hrane, lijekova, ortopedskih pomagala, kino ulaznica... Razlog ovim poskupljenjima je, kao što je poznato, ukidanje nulte stope PDV-a.

Radi se o neizbježnim poskupljenjima, obrazloženje je koje smo više puta čuli iz usta vladajućih političara. Zadnji puta od Slavka Linića i Zorana Milanovića, nakon što je Vlada prošlog ponedjeljka u Sabor poslala prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Zakon se mijenja zbog usklađivanja s direktivom Europske unije, pet posto je najniža stopa PDV-a koju EU dopušta, objasnio je Linić tom prigodom. Međutim, nulta stopa PDV-a unutar EU, bez obzira na tvrdnje hrvatskih vlastodržaca, i dalje postoji.

Nulta stopa PDV-a postoji i u EU

Točno je, naime, da u tzv. "šestoj direktivi" koju su zemlje EU prihvatile stoji da PDV ne smije biti niži od 15 posto, te da povlaštena stopa PDV-a ne smije iznositi manje od pet posto. No, istovremeno u EU i dalje postoji nekolicina država kojima je dopušteno da zadrže nultu stopu PDV-a.

U Ujedinjenom Kraljevstvu se nulta stopa PDV-a tako primjenjuje na gotovo sve prehrambene proizvode, s izuzetkom "junk fooda". Štoviše, nulta stopa PDV-a primjenjuje se i na hranu za životinje, kao i na usjeve i biljke. Slična je situacija i u Irskoj, gdje se nulta stopa PDV-a primjenjuje primjerice i na knjige.

Englezi i Irci nisu jedine iznimke. Nultu stopu PDV-a ima i Malta, kao i Kanarski otoci koji su dio teritorija Španjolske, ali su izvan poreznog sustava EU. Svim ovim državama odobreno je da zadrže nultu stopu PDV-a i nakon što je famozna "šesta direktiva" stupila na snagu.

Jednostavno su od nadležnih institucija EU dopustili da im se odobri oporezivanje određenih proizvoda po nultoj stopi. I to im je odobreno, uz uvjet da se oporezivanje po nultoj stopi ne smije proširivati, odnosno da se ne može naknadno početi primjenjivati na proizvode koji su se ranije oporezivali po većim stopama.

I Francuska i Italija imaju PDV manji od pet posto

Nisu ni to jedine iznimke od europskih "pravila" kojima će se Hrvatska od 1. siječnja iduće godine morati pokoravati. Nezanemariv je, naime, i broj država koje se ne drže odredbe o minimalnoj povlaštenoj stopi PDV-a od pet posto. U Francuskoj tako postoji stopa od 2,1 posto PDV-a, u Italiji od 4 posto, u Irskoj od 4,8 posto, a u Luksemburgu od 3 posto.

Zbog čega, dakle, Hrvatska mora ukinuti nultu stopu PDV-a i prihvatiti minimalnu stopu od pet posto? Zbog rigidnosti Europske unije, koja jednostavno ne dopušta manji porez na dodanu vrijednost, ili zbog nesposobnosti hrvatske političke elite i pregovarača koje su imenovali da predstavljaju interese hrvatskih građana u pregovorima o pristupu Uniji? Ova potonja opcija djeluje puno izglednije. 

Pročitajte više