Desničarska oporba pred velikom izbornom pobjedom u Sjevernoj Makedoniji

Foto: EPA

Desničarska oporba u Sjevernoj Makedoniji na putu je prema velikoj pobjedi na parlamentarnim i predsjedničkim izborima održanim u srijedu, pokazuju djelomični rezultati, dok glasači izražavaju svoju frustraciju zbog korupcije i zastoja u nastojanjima da se zemlja pridruži Europskoj uniji.

Oporbena stranka VMRO-DPMNE vodi na parlamentarnim izborima s 34 posto glasova nakon 23 posto prebrojanih glasova, pokazuju rezultati izbornog povjerenstva.

Vladajući socijaldemokrati (SDSM) zaostaju s 11,55 posto.

Birači ogorčeni zbog trajne korupcije i sporog razvoja

Čini se da će ceremonijalnu predsjedničku poziciju zauzeti kandidatkinja stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova. Potencijalno prva žena na čelu države ima 62,74 posto glasova nakon 32,18 posto prebrojanih.

Glasači su postali frustrirani sporim napredovanjem u nastojanju da se Sjeverna Makedonija pridruži Europskoj uniji, što je 2005. dočekano s optimizmom, ali se od tada smatra praznim obećanjem.

Trajna korupcija i spori razvoj također su ogorčili birače protiv vladajuće stranke.

Na parlamentarnim izborima, analitičari kažu da će vodeće stranke vjerojatno morati formirati koalicije s manjim partnerima kako bi osigurale većinu u parlamentu.

Pročitajte više