Kako u Hrvatskoj govoriti o ljudskim pravima kada nam oduzimaju ljudsko dostojanstvo?

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

"POVODOM Međunarodnog dana ljudskih prava u Hrvatskoj se mnogi moraju pitati: kako govoriti o ljudskim pravima kad ih ima toliko kojima se uskraćuju temeljna prava - na rad i dostojanstven život", navodi se u tekstu kojeg je o stanju u Hrvatskoj objavio Deutsche Welle u kojem se podsjeća da se danas obilježava 10. prosinac, Međunarodni dan ljudskih prava. 
 
Pravo na rad i život dostojan čovjeka
 
Naime, većina sugovornika u Hrvatskoj slaže se da je sve više onih kojima su ugrožena temeljna ljudska prava, pravo na rad i čovjeku dostojan život.
 
"Koliko se može govoriti o ljudskim pravima kada je preko 340.000 ljudi nezaposleno, kada ih 70.000 radi a ne prima plaću? Kada je stotinjak tisuća radnika ili 7 posto svih radnika na minimalcu i prima oko dvije tisuće kuna i kada je sve više zahtjeva za smještajem u prihvatilištima za beskućnike ili prehranom u javnim kuhinjama? Kada Caritas i Crveni križ sve teže prikupljaju osnovne životne potrepštine za sve brojnije potrebite hrvatske građane i kada 70 posto umirovljenika prima penziju do, preračunato, 300 eura? Kada je 56 posto žena među registriranima na burzi, kada se bilježi porast nasilja u obitelji, baš kao i prema svim manjinskim skupinama u društvu – od nacionalnih do rodnih?", pitanja su koja u postavljena u tekstu DW-a. 
 
Socijalna država je sjećanje 
 
Sindikalistica Jagoda Milidrag Šmid naglašava u članku kako su financijski efekti politike važniji od svih drugih prava  pa se tako "socijalna i materijalna prava radnika režu zbog tzv. fiskalnih prioriteta". Prema toj vladajućoj politici socijalna država sve je više sjećanje, a sve manje realnost.
 

Pročitajte više