Kao da nema Slavonije i Dalmacije: Svinjetinu kupujemo u Brazilu, a masline u Velikoj Britaniji

Foto: Hina (Ilustracija)

U PRVOJ godini članstva u Europskoj uniji izvoz hrvatskih proizvoda povećan je za 240 milijuna dolara. No, Hrvatska i dalje uvozi dvostruko više hrane nego što izvozi.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), u prva tri mjeseca ove godine uvezeno je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 685,6 milijuna dolara, a izvezeno je istih tih proizvoda u vrijednosti od 377,9 milijuna dolara.

Kako prenosi Glas Slavonije, Hrvatska većinu proizvoda uvozi u puno većim količinama nego što ih izvozi. Iznimka su tek marmelada, pića, alkohol, ocat i žitarice. U 2013. godini Hrvatska je tako izvezla tek tri tone krumpira, a uvezla je 29 tisuća tona. U istom razdoblju uvezeno je 98 tisuća tona mesa, a izvezeno je 11 tisuća tona. U 2013. uvezli smo 184 tisuće tona mlijeka, mliječnih proizvoda, jaja i meda, a izvezli smo samo 36 tisuća tona istih tih proizvoda.

Izvozimo kvalitetno, a uvozimo loše

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, upozorava da na tržišta EU izvozimo robu vrhunske kvalitete, a istovremeno uvozimo robu koja često nije na najvišim standardima.

"Uzmite samo jabuke, na deklaraciji ne piše kad su ubrane. Uvozimo jabuke iz hladnjača stare godinu dana, čija je nutritivna vrijednost nula, nemaju ni okusa ni mirisa, a one koje mi izvozimo moraju biti sočne i taj čas ubrane", rekao je Brlošić.

Hrvatska tako iz Kine uvozi nekvalitetni češnjak, kojeg godišnje uvezeno 1800 tona. Masline uvozimo iz Češke i Velike Britanije, gljive iz Mađarske, a većina svinjetine koja se u Hrvatskoj može kupiti ne stiže iz Slavonije, već iz Nizozemske, Njemačke pa čak i iz Brazila.

Meso stiže sa svih strana svijeta

"Pogledajte smrznuto meso. Na njemu piše rok trajanja, ali ne i kada je životinja zaklana. Sve što je starije od šest mjeseci i što se ne može prodati u razvijenim zemljama EU naći ćete na našim policama. To nije otrovno, ali svakako nije ni svježe ni zdravo", rekao je Brlošić.

A zamrznuto meso u Hrvatsku stiže sa svih strana - iz Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Španjolske, Francuske, Poljske, Rumunjske, Litve, Kine, SAD-a, Novog Zelanda, Australije, Urugvaja... Janjetina nam stiže iz Makedonije, Bugarske i Rumunjske, a smrznute kokoši iz Mađarske, Poljske i Slovenije i opet - Brazila.

Čak ni grah Hrvatska ne može proizvesti u dovoljnim količinama: njega uvozimo iz Kirgistana, Perua, Urugvaja, Argentine, SAD-a, Kanade i ponajviše iz Kine.

Pročitajte više