Karamarko: Ministarstvo bi prosvjednicima svaki dan trebalo nositi hranu i voziti ih da spavaju u Zaprešiću

Foto: FAH

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko pozdravio je danas odluku Prizivnog vijeća Haškog suda da se optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj vrati u pritvor u Scheveningenu.

Uoči obilježavanja 25. obljetnice osnutka HDZ-a u zagrebačkoj četvrti Donji grad, Karamarko je u izjavi novinarima izrazio "iskreno zadovoljstvo zbog te odluke" te ustvrdio kako se Šešelj, u fazi čekanja presude, vratio u Srbiju i dalje širiti mržnju i ideje zbog kojih je 90-ih došlo do agresije i rata s velikim žrtvama i posljedicama.

Upitan za najnoviji sukob ministra branitelja Predraga Matića i predsjednika Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) 1. skupine Đure Glogoškog, koji je priznao da ne spava u prosvjedničkom šatoru branitelja u Savskoj 66, nego u državnoj kući u Zaprešiću, Karamarko je ustvrdio da je riječ o nepotrebnom sukobu.

"Matić je trebao dati ostavku na ministarsku dužnost jer je očito kako ni on ni njegovi pomoćnici ne mogu komunicirati s bazičnom populacijom za koju su zaduženi", rekao je Karamarko.

"Iz Ministarstva su im trebali donosili hranu i okrepu"

Istaknuo je da bi Vlada, "da je ispravna", svaki dan omogućila Glogoškom i ostalim braniteljima da se tamo odmaraju. Trebala je organizirati posebnu skrb za prosvjednike, to bi pokazalo njezin korektan odnos prema braniteljima i invalidima, iz Ministarstva su im trebali donosili hranu i okrepu, skrbiti se o njima i voziti ih u tu kuću gdje i trebaju biti invalidi, a ne ovako žalosno reagirati, rekao je predsjednik HDZ-a.

I Karamarko bi vratio vojni rok


Naime, ministar Matić izjavio je da Glogoški bespravno već pet mjeseci koristi kuću u državnom vlasništvu te najavio novi pravilnik o korištenju te kuće u Zaprešiću. Novinare je zanimalo i kako Karamarko komentira razmišljanja predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović o vraćanju obveznog vojnog roka u Hrvatskoj.

Rekao je da mu je ta ideja bliska jer smatra da Hrvatska uz profesionalnu vojsku mora imati i ljude spremne i obučene da u svakom trenutku brane domovinu.

"Sigurnosna situacija se komplicira, mislim da o nečemu takvom moramo razmišljati. Naravno, sve ćemo prepustiti stručnjacima i stratezima, u konačnici mi smo dio NATO saveza te ovisi i što će naši partneri reći", zaključio je Karamarko.

Pročitajte više