Karamarko i kolege obilježavaju smrt Franje Tuđmana: Split će dobiti HDZ-ovog gradonačelnika!

Foto: Davor Pongračuć/Cropix

ŠTOVATELJI lika i djela prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana napunili su splitski HNK do zadnjeg mjesta. Doslovno se tražila stolica više. Mjesta nije ostalo čak ni za novinare, koje su hostese potjerale u golubarnik.

"HTV je zabranio stajanje u parteru", kazala nam hostesa. Čudno. Mediji su mislili da obilježavanje smrti dr. Tuđmana organizira HDZ, a ne državna televizija. Bilo kako bilo, zbog zabrane ljudi Gorana Radmana, novinari splitskih redakcija potjerani su na vrh kazališta na druženje s pticama...

Ćiro Blažević najpopularniji je HDZ-ovac u Splitu

Ovoliko zanimanje za Tuđmana ne čudi. Ovih dana, HDZ-ovcima je to stožerno mjesto okupljanja. Što valja, valja Tuđman. Što ne valja, ne valja Sanader. U želji za brisanjem kolektvine krivice, HDZ-ovci zbijaju redove i štuju Tuđmana poput kakvog božanstva.

Okupljanje pred kazalištem počelo je sat vremena ranije šouom kojeg je priredio Ćiro Blažević. Teško je Ćiri proći splitskim ulicama, a da ga sa svih strana ne okruže fanovi i čestitari. Ćiro uživa toliku popularnost da bi bez po muke osvojio srca naroda i za HDZ izbrio nekakvu grandioznu pobjedu. "Neću ja sine, to ti je ta politika, nije to za mene", skroman je bio Ćiro, danas uvjerljivo najpopularniji HDZ-ovac u Splitu.   

Tuđman kao de Gaulle, Bismarck i Washington

Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a, otvorio je tribinu u kazalištu te u uvodnoj riječi ispozdravljao  uzvanike. Tuđmana je usporedio s De Gaulleom, Bismarckom i Georgeom Wahingtonom. 

Tuđman je bio preporoditelj i obnovitelj hrvatske države, a jedino jaki HDZ jamči hrvatskim građanima budućnost, zaključio je Škorić. Za njega dvojbe nema. 

"Potpuno smo spremni preuzeti vlast. Split će dobiti HDZ-ovog gradonačelnika", ustvrdio je Škorić, samo što to još mora objasniti i šefu stranke Tomislavu Karamarku, koji je također danas u Splitu.

Kao što je poznato, Karamarko forsira Anđelku Visković, Kerumovu zamjenicu, od čega se kosa na glavi diže svim splitskim HDZ-ovcima koji traže da ih u pohodu na Banovinu vodi netko iz stranke, poput Šimuna Anđelinovića, šefa splitske Patologije.

Šundov: Mi smo uvijek bili za Tuđmana, a ovi u HDZ-u baš i ne

Karamarko, kao i obično, ništa konkretno nije rekao. Samo se zna, da se još ništa ne zna. 

"Za dva, tri dana sve će te doznati", bio je tajanstven šef HDZ-a, koji će kandidata za gradonačelnika u Splitu dogovoriti poslije svečane tribine u HNK-u.

Na tribinu u splitski HNK nisu došli ni Visković, a ni Anđelinović, ali jest Kerumov zamjenik Jure Šundov, koji bi, sasvim sigurno, puno bolje predstavljao državotvornu opciju od svoje donedavne kolegice.

"Mi smo uvijek bili za Tuđmana, a ovi u HDZ-u baš i nisu", komentirao je za Index Šundov. Istina je prava. Prije nepune četiri godine, Kerum i njegovi HGS-ovci put u Banovinu prokrčili su i zaklinjanjem na Tuđmana. HDZ koji je vodio Ivo Sanader o prvom hrvatskom predsjedniku ni slova nije rekao.

Tribinu "Tuđman - sve za Hrvatsku" vodi novinar Tihomir Dujmović. O Tuđmanu će razgovarati s Ćirom, Andrijom Hebrangom, Androm Ozretićem i Ivicom Kostovićem...

 

 

Pročitajte više