Katalonija najavila referendum o nezavisnosti 2014.: Španjolska će taj potez zabraniti Ustavnim sudom

Foto: AFP

DVIJE katalonske separatističke stranke jučer su se dogovorile da će 2014. održati referendum o nezavisnosti te sjeveroistočne španjolske regije.

Dogovor su postigli katalonski premijer Artur Mas iz CIU-a te nešto radikalnija stranka ERC koja će poduprijeti Masovu novu vladu u parlamentu te joj tako omogućiti da nastavi vladati tom regijom. Prema dogovoru, referendum se može odgoditi ako obje stranke na to pristanu.

Španjolski premijer Mariano Rajoy i njegova vlada oštro se protive referendumu za odcjepljenje. Premijer je najavio da će taj potez zabraniti Ustavnim sudom.

Katalonija Madridu godišnje plaća oko 16 milijardi eura poreza više nego što dobije natrag

Podsjećamo, Katalonci su na parlamentarnim izborima 25. studenoga izabrali zastupnike za parlament tog autonomnog područja u sastavu Španjolske, a najviše su glasova dobile gore spomenute separatističke stranke.

Izbori su pokazali da većina Katalonaca snažno podupire stranke koje se zalažu za potpunu autonomiju toga područja, prije svega zbog, kako ocjenjuje RT, financijskih problema. Naime, Katalonija Madridu godišnje plaća oko 16 milijardi eura poreza više nego što dobije natrag od središnje vlasti, zbog posebnih rezova i mjera štednje zbog kojih se jedno od najbogatijih španjolskih područja na kraju također našlo u dugu od oko 49 milijardi eura. Ljutnja zbog financijske nepravde dovela je do najvećeg separatističkog prosvjeda od 1970-ih pa se na masovnom prosvjedu 11. rujna, na Nacionalni dan Katalonaca, okupio čak 1,5 milijun ljudi.

"To nije pravedno, mi smo ti koji u gospodarskom smislu dajemo sve od sebe i ne možemo preuzeti na sebe sve mjere štednje kada je središnja vlast ona koja sve potroši, i to ne na najbolji način", rekao je glasnogovornik CIU-a Marc Guerrero.

"Odcjepljenje bi moglo dovesti do građanskog rata"

Neki poznati Španjolci, kao i središnja vlast, upozoravaju da bi odcjepljenje bilo ilegalno i moglo dovesti do građanskog rata. Šef Španjolskog vojnog udruženja pukovnik Leopoldo Sanchez nedavno je u izjavi za nizozemsku televiziju Niewsur rekao da Španjolska "ima pravo proglasiti ratno stanje" u slučaju "separatističkih prijetnji". Katalonski parlamentarci su oštro uzvratili nazvavši takvu retoriku fašističkom.

"Naravno da Ustav ne dopušta separatizam i ishod čitave situacije je poprilično nepredvidiv. Rekao bih da će, bez obzira na rezultat, odnosi između Barcelone i Madrida biti ugroženi te možda čak i postati nasilni. Katalonija je ključno španjolsko industrijsko područje, jedino koje se eventualno može natjecati s ostatkom Europe", rekao je politički analitičar Paolo Raffone za RT.

Katalonija je španjolska autonomna zajednica koja je priznata kao nacija u svom Autonomnom statutu i zaštićena španjolskim Ustavom koji joj priznaje i jamči pravo na autonomiju. Najveći grad je Barcelona.
 

Pročitajte više