Kina donirala 330.000 kuna za pomoć Slavoniji

Foto: Hina

KINA je za pomoć poplavljenim područjima Hrvatske donirala 330.000 kuna, izvijestila je u petak hrvatska vlada nakon sastanka premijera Zorana Milanovića i potpredsjednicu kineske vlade Liu Yandong.

Kinesko veleposlanstvo uplatilo je 50.000 kuna Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a kineski Crveni križ 50.000 američkih dolara hrvatskom Crvenom križu.

Milanović i Liu razmotrili su na sastanku u Zagrebu mogućnosti jačanja gospodarske suradnje, a hrvatski premijer istaknuo je da su kineske kompanije dobrodošle investirati u Hrvatsku, posebno u infrastrukturu, luke i energetiku.

Dvoje dužnosnika razgovarali su i o jačanju suradnje u kontekstu hrvatskog članstva u EU te u okviru tzv. formata Kina + 16 (Kina i zemlje srednje i istočne Europe), a složili su se da i u području turizma ima prostora za napredak, stoji u priopćenju.

Liu, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, sastat će se kasnije u petak s prvom potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je Liu Yandong te joj zahvalio na novčanoj pomoći koju je Kina donirala Hrvatskoj u borbi s katastrofalnim posljedicama razornih poplava.

Potpredsjednica Yandong izrazila je iskrenu solidarnost s hrvatskim narodom povodom poplava te iskazala spremnost svoje Vlade da nastavi pružati pomoć ugroženim područjima.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo vrlo dobrim odnosima između dvije zemlje koji su obilježeni tradicionalnim prijateljstvom i visokim stupnjem međusobnog povjerenja. Ovaj posjet još je jedan dokaz da su Hrvatska i Kina prijateljske i partnerske zemlje, zaključili su sugovornici. Značajan instrument u jačanju hrvatsko-kineskih odnosa je gospodarska suradnja, koja je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dobila novu dimenziju. Postoji još mnogo prostora i potencijala za dodatno intenziviranje odnosa, posebice na području kulture, obrazovanja, znanosti i turizma.

Predsjednik Josipović i potpredsjednica Yandong izrazili su spremnost da Hrvatska i Kina zajedničkim naporima intenziviraju dijalog u navedenim područjima na korist dvije zemlje i dva naroda.

Pročitajte više