Ključni tjedni za eurozonu: Španjolska na korak do "smeća"

CRNI oblaci se navlače nad eurozonu. Agencija za procjenu kreditnih rejtinga Fitch spustila je za tri stupnja kreditni rejting Španjolske zbog problema u njezinom bankarskom sustavu, nesigurnosti oko Grčke i pogrešnih poteza u politici EU.

Španjolska je sada pala samo na korak do kreditnog rejtinga nazvanog "smeće" koji investitorima poručuje da ne investiraju u državu zato što joj prijeti bankrot. Agencija je objasnila da je srušila rejting zato što se troškovi spašavanja španjolskih banaka sada procjenjuju između 60 i 100 milijardi dolara za razliku od bivših procjena da će to koštati 30 milijardi eura, piše EUobserver.

Europski nesposobni političari pogoršali španjolski položaj

Poručili su i da bi Španjolska mogla vidjeti i daljnji pad rejtinga zbog recesije, visokog duga i prelijevanja grčke krize. Agencija je kritizirala i loše snalaženje europskih vođa u krizi. Smatraju da nedostatak vizije za reformiranje eurozone i premalih "fondova spasa" za zaštitu Španjolske od tržišnih spekulacija je pogoršala položaj Madrida.

Očekuju da će Španjolska primiti pomoć za spašavanje svojih banaka. Očekuje se da će španjolski "bail-out" biti objavljen narednih tjedana. Španjolska još može novac posuđivati na tržištu, što je dokazano u četvrtak kada su uspjeli prodati obveznice vrijedne 2,1 milijardu eura. Investitori su pokazali snažnu potražnju za te obveznice koje su se prodavale uz 6 posto kamate.

Ključni tjedni za eurozonu

Španjolska je četvrta po veličini ekonomija eurozone te rješavanje njezinih problema vide kao ključan trenutak za zajedničku europsku budućnost. "U vrlo stresnom smo trenutku. Ulazimo u ključne tjedne i za EU i za zajedničku valutu", kazao je luksemburški premijer Jean-Claude Juncker u Bruxellesu.

Pročitajte više