KoHOM: Fali 200 liječnika obiteljske medicine, a raspisujemo 5 specijalizacija, HZZO: Nije istina

Foto: Shutterstock

KOORDINACIJA obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je u nedjelju da je Ministarstvo zdravlja ove godine raspisalo natječaj za samo pet specijalizacija iz obiteljske medicine, iako u Hrvatskoj nedostaje više od 200 obiteljskih liječnika.

Nije jasno je li riječ o propustu Ministarstva ili lokalnih jedinica koje nisu iskazale svoje potrebe u planu i programu primarne zdravstvene zaštite, s obzirom da na terenu nedostaje velik broj obiteljskih liječnika, upozorava predsjednica KoHOM-a Ines Balint te ističe slučajeve u kojima dermatolozi i patolozi popunjavaju mrežu primarne zdravstvene zaštite.

Ističe i kako već dugo vremena bezuspješno traže da se zakonom propiše obveza specijalizacije za obiteljsku medicinu, jer u Hrvatskoj danas čak 50 posto liječnika u obiteljskoj medicini imaju završen samo Medicinski fakultet i stručni ispit.

Nigdje drugdje u Europskoj uniji ne može se raditi obiteljska medicina bez specijalizacije, osim u Hrvatskoj, upozorava Balint.

Poziv nedovoljno transparentan

S obzirom da 17. kolovoza istječe rok prijave za opremanja ordinacija iz sredstava Europskog fonda, u ukupnom iznosu od 18,5 milijuna kuna, u KoHOM-u upozoravaju i na nedovoljnu transparentnost tog poziva upućenog domovima zdravlja i koncesionarskim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite iz 15 županija.

Sporno im je što će zainteresirani liječnici s 15 posto vlastitih sredstava sudjelovati u nabavi, o kojoj, kažu neće moći sami odlučivati jer će opremu nabavljati isključivo Ministarstvo putem objedinjene javne nabave.


"Postoji opasnost da nas nitko ništa neće pitati, da ćemo svoj novac dati za nepoznatu opremu, upitne kvalitete, dostupnosti servisa i rezervnih dijelova", ističe Balint.

Upozorava i da je programom sufinanciranja opremanja ordinacija iz EU fonda obuhvaćeno samo 15 županija, a izuzeta je, primjerice, Primorsko-goranska i Zagrebačka županija, s nerazvijenim ruralnim područjima u Gorskom kotaru i na Žumberku. Ostalo je, kaže, nejasno i kako će se projekt evaluirati, odnosno koju će normu trebati ispuniti da bi se opravdalo dobivena sredstva iz EU fonda.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) demantirali sutvrdnje Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM) o samo pet raspisanih specijalizacija iz obiteljske medicine ove godine navodeći da je natječaj bio raspisan za ukupno 40 specijalizacija: 35 za liječnike u domovima zdravlja, a pet za koncesionare.

HZZO: Raspisali smo 40 specijalizacija

"Na pet ponuđenih specijalizacija za liječnike koncesionare stigle su dvije prijave koje su prihvaćene. Dakle, nedovoljan je bio interes liječnika koncesionara i za pet ponuđenih specijalizacija", ističu u HZZO-u te dodaju da će se broj prijavljenih liječnika iz domova zdravlja znati u rujnu.


S obzirom da su iz KoHOM-a upozorili i na nedovoljnu transparentnost poziva za opremanje ordinacija iz sredstava Europskog fonda, u ukupnom iznosu od 18,5 milijuna kuna, u HZZO-u podsjećaju da do 17. kolovoza traje samo iskazivanje interesa koje je neobvezujuće, a interes mogu iskazati domovi zdravlja i liječnici koncesionari.

U tijeku je prikupljanje okvirnih informacija o broju komada opreme koju liječnici žele, u ponudi je 80 komada opreme, a natječaj će biti raspisan u drugoj polovici kolovoza. Prije nego što se liječnici prijave na natječaj, točno će se znati funkcionalnost svakog pojedinog komada opreme, kao i njegova specifikacija, te liječnici ne moraju strahovati da će udio svojeg novca dati na nepoznatu opremu upitne kvalitete. Isto tako, provođenjem objedinjene javne nabave, postići će se najbolja moguća cijena, poručuju iz HZZO-a.

Najavljuju da će tijekom jeseni biti raspisani natječaji za stipendiranje deficitarnih liječničkih specijalizacija u ruralnim sredinama. Za tu je svrhu, iz strukturnih fondova EU, osigurano 20 milijuna eura. Uz plaću i plaćenu specijalizaciju, liječnici će dobivati 9 do 11 tisuća kuna, za troškove života, poput stana, režija, vrtića i prehrane, što će im biti dodatna motivacija, drže u HZZO-u.

Pročitajte više