Koga je zapravo branila Kosor?

ČIJI je, na kraju, svjedok bila Jadranka Kosor: svjedok tužiteljstva ili obrane?

Ivo Sanader bio je zadovoljan njezinim jučerašnjem svjedočenjem na suđenju za Fimi mediju, a to ni u kojem slučaju ne može biti dobar znak.

"Ovo je za mene bilo očekivano, jer je istina", izjavio je bivši premijer nakon ročišta. "HDZ je funkcionirao prema zakonu, to su posvjedočila sve državne institucije, od Fine od državne revizije. Danas je umnogome pala i teza nekih okrivljenika, koji su svoju odgovornost pokušali prebaciti na stranku i ne mene. Mislim da to neće proći".

I doista, gotovo sve što je Kosor izjavila išlo je na ruku njezinu prethodniku.

Ne sjeća se ili ne zna

Ne sjeća se nikakvih priča o crnim fondovima, ne sjeća se da ju je Sanader prilikom predaje dužnosti upoznao sa činjenicom da se stranka "dvije trećine financira ispod stola, a jednu trećinu legalno". Nije vidjela sporne novce, a DORH-u ih je predala kad su se "u javnosti počele kristalizirati problemi i različite indicije". Njezin HDZ se financirao legalno, svi poslovi bili su čisti, dok je za nastupe pjevača vjerovala da su besplatni...

Čitavo vrijeme ona se zapravo bavila gospodarskim oporavkom i pristupanjem Europskoj uniji.

Pa ako je tako, zašto ju je Tužiteljstvo uopće predložilo za svjedoka?

Ne samo da su tužitelji trebali znati da će bivša premijerka u svom svjedočenju relativizirati Sanaderovu ulogu i spašavati svoju stranku od bilo kakve odgovornosti za crne fondove, već su morali računati s tim da će srušiti iskaze pokajnika na kojima se bazira optužnica. Zbog čega su novinari već počeli pitati Mladena Barišića je li "sve to izmislio".

Branila sebe, obranila Sanadera

Iz perspektive tužitelja, možda bi bilo bolje da Kosor uopće nije svjedočila na sudu. Ili ako je već svjedočila, da je to činila u vlastitu obranu.

Jer upravo na to je najviše podsjećao njezin nastup pred Županijskim sudom.

Sve ono što je izjavila nije išlo samo na ruku Sanaderu, već je i njoj samoj. Iskazi Barišića i drugih teretili su i samu Sanaderovu nasljednicu na čelu HDZ-a. Prvo u vezi onog famoznog sastanka prilikom preuzimanja dužnosti kad joj je Sanader, prema Barišićevu iskazu, objasnio da se stranka financira iz crnih fondova, zatim i u vezi Barišićeve torbe pune gotovine koju je na Kosoričin nalog iz Carine prenio u Središnjicu - što je Kosor nazvala njegovim "razduživanjem" - a najviše ju je teretila činjenica da je ta torba punih osam mjeseci stajala u stranačkom sefu prije nego što je predana DORH-u.

Kristalizacija krađe

"Kada su se u javnosti počeli kristalizirati problemi i različite indicije da bi moglo biti problema", iskazala je Kosor, "nazvala sam Mladena Bajića i rekla mu da želimo predati novac, pa smo to i učinili. Za mene je to bila završena priča, nisam se više time bavila, nego sam se posvetila radu u vladi, gospodarskom oporavku i pregovorima s EU".

I pritom dodala: "Uz sadašnju pamet i iskustvo, taj bih novac ili vratila donatorima ili predala u državni proračun".

Sadašnja pamet

Na to Jadranka Kosor računa cijelo vrijeme. Na svoju "sadašnju" pamet, koja upućuje na zaključak da "prijašnje" pameti nije imala.

Nije znala, nije pitala, nije čula. Nije mislila. A kad je mislila, krivo je mislila.

I za pjevače, i za BMW, i za Barišićevu torbu, i za novac koji nije bio tema za Predsjedništvo HDZ-a "jer se nije trošio".

I onda rečenica za anale: "HDZ-u nisu trebali crni fondovi. Ni na jednom tijelu stranke nikada nije donesena odluka da se stranka financira iz crnih fondova".

Drugim riječima, nisu demokratskim dizanjem ruku izglasali krađu. Odmah nam je lakše.

Težina iskaza

Zbog svega toga, nije jasno što je Kosor radila na klupi za svjedoke, a još manje je jasno zašto ju je tamo predložilo tužiteljstvo.

Težina njezinih riječi vrlo je diskutabilna: i onda kad demantira i onda kad kategorički iskazuje. Teško je zamisliti da bi sud mogao ozbiljno njezin iskaz uzeti u razmatranje, bez obzira što bi se nešto slično moglo reći i za iskaze Mladena Barišića i drugih pokajnika. I još je srušila teze onih koji su je predložili za svjedoka.

Zapravo, bilo bi najbolje da se Kosor nije tamo pojavila. Osim među optuženicima.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više