Krimski parlament donio Ustav Repulike Krim

Foto: FAH

KRIMSKO državno vijeće izglasalo je Ustav Republike Krim na izvanrednom zasjedanju održanom u petak u glavnome gradu tog poluotoka koji je bio u sastavu Ukrajine, a pripojen je Rusiji, prenosi ruska agencija Itar-Tass.

Osamdeset sedam zastupnika glasovalo je za tekst koji sadrži deset poglavlja i 95 članaka, a glavne odredbe slične su ruskome ustavu.

U dokumentu stoji da je Republika Krim demokratska, pravna država u sastavu Ruske Federacije i konstitutivni entitet Rusije.

Ustav navodi da su "referendum i slobodni izbori izravni i najviši izraz snage naroda" i da se ne dopušta nezakonito preuzimanje vlasti.

U ustavu stoji da su tri jezika - ruski, ukrajinski i jezik krimskih Tatara, službeni jezici Krima.

"Ruska Republika Krim priznaje načelo kulturne raznolikosti i jamči jednakopravan razvoj", stoji nadalje u tekstu.

Prema ustavu, najvišu dužnost obnaša predsjednik republike kojega bira Krimsko državno vijeće na pet godina s odredbom da ne može odslužiti više od dva mandata za redom.
 

Rusija neće izručiti Janukoviča

Moskva neće izručiti Viktora Janukoviča Ukrajini, rekao je u petak ruski državni odvjetnik Jurij Šajka, nazivajući svrgnutog ukrajinskog vođu "punopravnim, legitimnim predsjednikom", javila je agencija Itar-Tass.

"Janukovič je legitimni predsjednik i nema razloga za njegovo izručenje. On nije počinio nikakav zločin", rekao je Šajka novinarima.


Nove ukrajinske vlasti pokrenule su u veljači postupak za Janukovičevo izručenje, nedugo nakon što je napustio Kijev i otišao u Rusiju, nakon tromjesečnih prosvjeda zbog njegovog odbijanja da potpiše sporazum s EU-om.

"Oni su došli na vlast ilegalno kao rezultat državnog udara", dodao je ruski državni odvjetnik.

Ukrajinski premijer u posjetu rusofonom istoku

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk otputovao je u petak u Donjeck, na rusofoni istok zemlje, u pokušaju ublažavanja krize s proruskim separatistima.

Jacenjuk je pokušao uvjeriti prorusko stanovništvo da će vlada u Kijevu osigurati sigurnost i ekonomski napredak na istoku, javio je BBC.

Naoružani proruski prosvjednici koji traže referendum o neovisnosti drže u Donjecku vladinu zgradu.

Jacenjuk je razgovarao s predstavnicima gradske uprave i lokalnih vlasti, kao i predstavnicima gospodarstva. Nijedan predstavnik separatista, koji od nedjelje zauzimaju zgradu regionalne uprave, nije bio prisutan.

Donjeck i drugi gradovi na istoku zemlje bili su baza svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča.

Jacenjuk se tijekom sastanka, otvorenog za novinare, obvezao na "ravnotežu između središnje vlasti i regija" te da neće dirati zakone koji daju službeni status drugim jezicima uz ukrajinski, posebice ruskom. "Nitko, pod nikakvom izlikom, neće ograničiti upotrebu opće korištena jezika", rekao je Jacenjuk.

Obama i Merkel pozvali Rusiju na micanje vojske od granice s Ukrajinom

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u četvrtak o mogućim daljnjim sankcijama protiv Rusije te iznova pozvali Moskvu da povuče trupe iz pograničnog područja s Ukrajinom, izvijestila je Bijela kuća.


U priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora Obame i Merkel, kaže se kako su pro-ruski separatisti, očito uz potporu Moskve, destabilizirali Ukrajinu kroz orkestriranu kampanju huškanja i sabotaža.

Predsjednik Obama naglasio je potrebu da Sjedinjene Države, Europska unija i drugi globalni partneri, budu spremni na uvođenje novih sankcija Rusiji, kaže se u priopćenju.

Rasmussen za povlačenje ruskih postrojbi s granice

Rusija mora povući svoje postrojbe s ukrajinske granice i pristupiti iskreno dijalogu sa Zapadom, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u posjetu Bugarskoj u petak.

Satelitske snimke koje je predstavio NATO u četvrtak prikazuju rusko raspoređivanje 40.000 vojnika blizu ukrajinske granice, zajedno s tenkovima, oklopnim vozilima, topništvom i zrakoplovstvom spremnim za akciju.

Poručujući isto što i drugim zemljama prilikom posjeta, Rasmussen je također kazao da NATO ne raspravlja o vojnoj akciji u Ukrajini, ali je dodao da poduzima korake za djelotvornu zaštitu svojih partnera.

Bugarska je pristupila NATO-u prije 10 godina, a EU-u godine 2007. Otkad je počela kriza između Rusije i Zapada oko Ukrajine, Bugarska je sudjelovala u pomorskim vježbama s Amerikancima u Crnom moru i ugostila vojne vježbe s američkim vojnicima na svom tlu.

Lavrov: Stabilnost Europe je u opasnosti


Stabilnost Europe je u opasnosti zbog sve više proturuskih osjećaja u vezi s krizom u Ukrajini, upozorio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Trenutno, poticanje na proturuske osjećaje i sve više rasizma i ksenofobije u mnogim zemljama Europske unije, rast broja ultranacionalističkih skupina i popustljivost prema neonacizmu, bilo to u Ukrajini ili drugdje, na evidentan način prijete europskoj stabilnosti", rekao je Lavrov, a prenosi agencija Ria Novosti.

Ruski je šef diplomacije kazao također da se ukrajinska kriza može smiriti samo ako se zaustave napori prema proglašavanju ukrajinske prijelazne vlade legitimnom.

Lavrov je pozvao na pravna jamstva za ukrajinsku neutralnost, ističući da je Moskva protiv priključivanja Kijeva NATO-u.

Ruski je ministar također kazao da je Moskva spremna na četverostrane pregovore sljedeći tjedan sa Sjedinjenim Državama, Europskom unijom i predstavnicima Ukrajine, te da bi se na dnevnom redu moglo naći i pitanje ukrajinskog plinskog duga Moskvi.

 

Pročitajte više