Kriza: Hrvatski Telekom 2017. planira čak 16 posto prihoda od novih djelatnosti

Foto: scx.hu

JUČER je Hrvatski Telekom održao tradicionalni "Capital Markets Day".

Analitičare i investitore ugostili su članovi Uprave društva održavši prezentacije koje su dale pregled poslovanja Grupe sa strateškog i financijskog gledišta te detaljnije analizirale zasebno poslovni i rezidencijalni segment, javlja iCapital.

U okolini koju karakterizira dugotrajna recesija, a dodatan pritisak stvaraju cjenovni ratovi, regulacija i zasićenje mobilnog tržišta, Uprava HT-a prilike vidi u uslugama PayTV i širokopojasnog interneta, čemu želi pridodati sve više ICT segmenta. Sukladno tome, core business kompanije doživjet će radikalne promjene u smjeru cloud i all-IP usluga kako bi zadržao EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) maržu iznad prosjeka industrije. 
 
Tome će se nadodati novi izvori prihoda kroz bliske djelatnosti poput digitalnih usluga i ICT-a te nove djelatnosti čiji je cilj iskoristiti postojeću infrastrukturu i povećati lojalnost klijenata nudeći širi paket usluga.
 
>Hrvatski Telekom dobio dozvolu za prodaju struje
 
Kompanija vidi značajne prilike za rast u ovim segmentima, no negativna strana takve ekspanzije jest razvodnjavanje marža. Ipak, obzirom da većina novih usluga ima male potrebe za kapitalnim ulaganjima, troškovi amortizacije bi trebali biti niski što bi trebalo rezultirati stvaranjem dodatnog povrata na kapital.
 
U konačnici, Uprava vidi strukturu prihoda u 2017. kao 67% osnovne djelatnosti, 17% bliskih djelatnosti i 16% novih djelatnosti. 
 
Usprkos mnoštvu aktivnosti kojima se pokušava stvoriti volumen, prihodi kompanije i dalje padaju. Zahtjevna okolina je također prisilila Upravu na smanjenje očekivanja oko EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) marže u 2013. na 42-43% s prethodno projiciranih 43-45%.
 
Ukoliko se ulaganje u digitalnu dividendu u 2012. zanemari, CAPEX (kapitalni izdaci) bi u 2013. trebao biti viši. Menadžment je također potvrdio da prati i analizira prilike za ekspanziju unutar regije.
 
 

Pročitajte više