Krvoproliće u Iraku: U sukobima u Al Anbaru poginula najmanje 32 civila i 71 borac Al-Qaide

Foto: Guliver image/Getty images

NAJMANJE 32 civila i 71 borac Al-Qaide poginuli su u petak u novim sukobima te ekstremističke mreže i lokalnih plemena udruženih sa sigurnosnim snagama u pokrajini Al Anbaru, uporištu sunita koji su neprijateljski raspoloženi prema šijitskom premijeru Nuriju al-Malikiju.

Borci Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL, povezan s Al Kaidom) od četvrtka kontroliraju više sektora u Ramadiju (100 km zapadno od Bagdada) i u Faludži, 60 km zapadno od Bagdada, koje su ekstremistički borci proglasili "islamskom državom".

Državna televizija je objavila da su posebne snage za borbu s terorizmom "ubile dvojicu snajperista i zapalile četiri vozila s teroristima" u Ramadiju. Još deset "terorista" je ubijeno u gradu, dodala je televizija, među kojima i vojno zapovjedništvo u Al Anbaru.

U Faludži je pukovnik policije rekao da je četvrtina grada još pod nadzorom ISIL-a a da sigurnosne snage i plemena kontroliraju ostatak grada i okolicu.

Po izvoru u ministarstvu unutarnjih poslova i policijskom časniku, najmanje su 32 civila ubijena, među kojima djeca i žene, te 71 borac ISIL-a u tim sukobima u Ramadiju, glavnom gradu Al Anbara i u Faludži.

Sukobi su izbili u ponedjeljak u Ramadiju, nakon zatvaranja logora protuvladinih prosvjednika koji je vlada nazvala "uporištem Al Kaide". Nasilje se zatim proširilo na obližnji grad Faludžu.

Pokrajina Al Anbar je već više od godinu dana središte pobune protiv premijera Malikija kojeg optužuju da je prigrabio vlast i da marginalizira sunite.

Faludža i Ramadi bili su središta pobune nakon američke invazije na Irak 2003.

Dvije godine nakon povlačenja posljednjih američkih vojnika u prosincu 2011., Irak teško svladava pobunu koja je dobila zamah nakon izbijanja sukoba u susjednoj Siriji i zbog nezadovoljstva sunitske manjine.

Zatvaranje logora u Ramadiju potaknulo je sunitska plemena da ustanu protiv vlade a ISIL je "iskoristio taj val sunitskog nezadovoljstva", rekao je Charles Lister, znanstvenik iz Brookings Doha Centera.

Pročitajte više