Kulić: MMF neće odustati od štednje i privatizacije

Screenshot: HRT

MEĐUNARODNI monetarni fond nije priznao da griješi, smatra analitičar Slavko Kulić. U MMF-u su, vjeruje Kulić, pravovremeno pojmili da su uštede neodržive iz ekonomskih, političkih i društvenih razloga.

Komentirajući za HTV-ov Dnevnik 3 izvješće u kojem MMF-ov glavni ekonomist tvrdi da je politika forsiranja mjera štednje pogrešna, Kulić kaže kako su vodeće svjetske financijske institucije čitavo vrijeme upozoravale da će trošenje iznad svojih mogućnosti jednog dana doći na naplatu. U tom pogledu, kaže Kulić, za najugroženije zemlje poput Grčke se ništa ne bi promijenilo i da im se mjere štednje nisu nametale.

"MMF je ispravno razumio poruku naroda u Europi i svijetu. MMF također na vrijeme upozorava Hrvatsku, ali mi zapravo još nismo shvatili, ili ne želimo shvatiti, da oni neće odustati od svog modela i namjera, a to su daljnje smanjenje javnih rashoda i daljnja privatizacija", kaže Kulić.

Govoreći o programu "clean start" kojeg je predstavila hrvatska vlada, Kulić kaže da se mi prvi put javno suočavamo s društvenim činjenicama. "To su podaci koji se više ne mogu skrivati jer je prekomjerno trošenje došlo na naplatu", kaže Kulić, te poručuje da Hrvatska mora sama rješavati svoje probleme jer svijet i Europa to neće činiti za nas.

Pročitajte više