Kulturocid u Puli: Jedna od najvećih svjetskih zbirki amfora propada u barakama koje prokišnjavaju!

JEDNA od najvećih zbirki amfora na svijetu, ona u pulskoj Kandlerovoj ulici, posljednjih se sedam godina nalazi u barakama čiji krov prokišnjava.

U Arheološkom muzeju Istre kažu kako bi bilo najbolje da se osiguraju uvjeti u kojima bi se amfore mogle izložiti na nalazištu.

Kako javlja HTV, amfore su otkrivene kada je tvrtka PZ ulaganja u vlasništvu Romana Bindera, poslovnog partnera generala Vladimira Zagorca, započela na spomenutoj lokaciji projekt izgradnje garaža. Binder je prestao financirati arheološka istraživanja, a skrbnik lokacije postao je pulski Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu. Željko Pavletić iz tog odjela je rekao kako misli da će sljedeće godine uspjeti doći do nekih konačnih rješenja.

Grad Pula u idućoj je godini za amfore namijenio 500.000 kuna, ali čini se da se nesavjesnog investitora neće uspjeti riješiti bez sudskog procesa. Amfore su na istome mjestu pod zemljom provele čak 2 000 godina, a hoće li ovako izložene nepovoljnim vanjskim uvjetima uspjeti preživjeti rasplet još jedne hrvatske investitorske farse, zasad je neizvjesno.

Pročitajte više