Laburisti objavili program razvoja hrvatskog gospodarstva: Odgoditi uvođenje eura na što duži rok!

Foto:  Marko Todorov/Cropix (konferencija za novinare zagrebačkih laburista) 

NIJE baš uobičajeno, ali Hrvatski laburisti-Stranka rada odlučili su putem Javne rasprave dopuniti vlastiti okvir za izradu programa razvoja hrvatskog gospodarstva. 
 
"Naš program je program osvajanja vlasti i bit će program koji ćemo provoditi kad dođemo na vlast. Zato se, očito, tiče svih građana i svi građani imaju pravo očitovati se o njemu, nadopuniti ga, ispraviti ga i pomoći nam da bude što bolji", objašnjavaju laburisti koji su "okvir" progama objavili na svojim službenim stranicama. Dokument za koji se tvrdi da bi mogao biti "ključan za budućnost Hrvatske" donosi niz zanimljivih prijedloga. 

Euro za najmanje 10 do 15 godina
 
Laburisti se tako zalažu za značajno povećanje proizvodnje hrane te za proglašavanje šuma, voda i obradivog tla dobrima koja se ne mogu privatizirati. Naravno, laburisti se u sklopu ranije izraženog stava zalažu i za ukidanje valutne klauzule, snižavanje kamatnih stopa primjenom ekspanzivnije monetarne politike radi smanjivanja troškova zaduživanja u svrhu financiranja investicija i poticanja zapošljavanja i proizvodnje te financiranje investicija kupnjom državnih obveznica koje su vezane točno za  određeni projekt pa bi se one zvale "projektne obveznice".
 
"Zalažemo se za to da se pitanje o mogućem uključivanju Hrvatske u europsku monetarnu uniju i prihvaćanje eura, razmatra tek onda kada se stupanj realne konvergencije sa zemljama članicama Eurozone podigne na značajno višu razinu, a to nikako neće biti za manje od 10-15 godina", stoji u okvirnom programu. Isto tako naglašava i niz kratkoročno negativnih posljedica koje će Hrvatska osjetiti ulaskom u Europsku uniju. 

Šok potražnje
 
Tako se upozorava na šok potražnje što je zapravo fenomen zabilježen u svim zemljama tzv. periferije EU koje su se priključile Uniji, a svodi se na to da po ulasku zemlje u EU raste potražnja domaćih subjekata za uvoznom robom iz drugih zemalja članica EU. Negativno je i to što će stanovništvo i poduzeća u Hrvatskoj preferirati u prvih 3-5 godina uvozne  proizvode iz najmanje tri razloga: a) misle da je riječ o višoj kvaliteti, b) misle da su proizvodi jeftiniji zbog ukidanja carina i c) želja za promjenom. Tu je i gubitak dosadašnjih benefita tržišta CEFTA-e. 
 
Kada je riječ o privatizaciji javnih poduzeća i koncesije kaže se kako se "krpanje" proračuna ne smije se nadrediti strateškim nacionalnim interesima". 

Prodaja državne imovine mora ići preko Sabora
 
"Namjerom prodaje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke nastavlja se postupak nepoštene, nesvrhovite i netransparentne pretvorbe i privatizacije. Budući da  se radi o državnoj imovinu za koju po Zakonu treba tražiti prethodnu suglasnost Sabora, na temelju strategije za upravljanje državnom imovinom koja još nije  donesena, sve upućuje na protuzakonitu aktivnost vladajuće strukture", stoji u programu laburista. 
 
Detaljni program možete pogledati OVDJE.
 

Pročitajte više