"Lex Perković" nije na dnevnom redu Vlade: Tko će popustiti - Pusić ili Milanović?

Foto: Dragan Matić / Cropix

"ZAKON će na vladi biti u četvrtak, u Sabor ga šaljemo po hitnoj proceduri i bit će izglasan na ovoj sjednici, ali će na snagu stupiti 15. srpnja 2014. godine".

Izjavio je to ministar pravosuđa Orsat Miljenić u intervjuu koji je u ponedjeljak dao za HRT. Zakon o kojem se radi je, naravno, famozni "lex Perković", zbog kojeg Europska komisija Hrvatskoj nameće sankcije.

Miljenić se zaletio

"Lex Perković" na sutrašnji dnevni red Vlade, međutim, nije došao. Na dnevnom redu sjednice Vlade koja će se održati u četvrtak su izmjene Zakona o vanjskim poslovima i Zakona o Državnoj komisiji. No, od Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, poznatijeg kao "lex Perković", na dnevnom redu nema ni traga ni glasa.

Zbog čega je Miljenićeva najava s početka tjedna pala u vodu? U Vladi RH na ovo pitanje nitko ne želi službeno odgovoriti. Odgovor se, međutim, naslućuje. Zoran Milanović i njegovi vjerni SDP-ovci imaju problem s Vesnom Pusić.

Raskol u koaliciji

Šefica HNS-a od samog početka bila je protiv "lex Perkovića". Kada je Europska komisija ulovila Hrvatsku s prstima u pekmezu i naredila hitnu promjenu zakona, Pusić se vrlo otvoreno zalagala za udovoljenje zahtjevima iz Europe. Milanović, međutim, za to ne želi ni čuti.

Svoj stav branio je i na aktualnom satu u Saboru. Zastupnicima je premijer tako poručio da je "lex Perković" nebitna priča, za koju nikoga u Europi nije briga. Obećao je da Hrvatska neće ostati bez sredstava za uvođenje šengenske zone, naglasivši da ta sredstva ionako ne bi ni mogla koristiti početkom 2014. godine, s obzirom da nije još potrošeno ni 40 milijuna eura koje je Hrvatska dobila ulaskom u EU.

Pusić protiv Milanovića

Pusić se u međuvremenu malo povukla, te o ovoj temi nerado razgovara. S novinarima u Saboru ipak je nakratko popričala, tek da bi demantirala da je došlo do raskola unutar Kukuriku koalicije. "Svi smo na istoj strani", rekla je Pusić i obećala da će se problem što prije riješiti, nakon čega će javnost o svemu biti obaviještena.

Pusić se, naime, protivi Milanovićevoj ideji da izmjene "lex Perkovića" na snagu stupe tek u srpnju 2014. godine, što hrvatskoj vladi zamjera i Europska komisija. Šefica HNS-a najradije bi ispunila zahtjeve Viviane Reding i izmijenila "lex Perković" kroz naredna dva tjedna, čime bi se sankcije izbjegle. Suprotstavljeni stavovi premijera i prve potpredsjednice Vlade vrlo su vjerojatno glavni razlog zbog kojeg "lex Perković" još nije na dnevnom redu Vladine sjednice.

Pročitajte više