Liječnici i medicinske sestre: Tužit ćemo KBC Split

Foto: Spalatum.hr

PREDSTAVNICI Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u četvrtak su na konferenciji za novinare upozorili javnost, ministra zdravlja Sinišu Vargu i sanacijskog upravitelja KBC-a Nikolu Poljaka da će biti prisiljeni podizati tužbe zbog smanjenih naknada za godišnji odmor za 2012. i 2013. godinu jer se njihov poslodavac na to oglušio iako im je sud dao za pravo.

Sindikati tvrde kako je smanjenjem naknada za godišnje odmore izravno zakinuto oko 2000 zaposlenika, kojima bolnica duguje oko 12 milijuna kuna, oko tisuću zaposlenih još čeka isplatu jubilarnih naknada za 2013. i 2014. godinu, a dio njih i putne troškove.

Povjerenica Sindikata medicinskih sestara Silvana Ganza rekla je na konferenciji za novinare da žele probleme riješiti mirnim putem ali, ako do kraja travnja od Uprave splitskoga KBC-a ne dobiju nikakav odgovor, na kraju će morati na sud, što će splitsku bolnicu u konačnici stajati više jer će se uz sudske troškove pribrojiti i kamate.

"Nadam se da će sve to doći do ministra, sanacijskog upravitelja i onih kojima bi trebalo biti u interesu da bolnica ima što manje troškova. U tri i pol godine još nismo ostvarili nijedan kontakt sa sanacijskim upraviteljem. Ne zove nas na sastanke, ne odgovara na naše dopise, a nema ni socijalnog dijaloga", kaže Ganza.

Upozorila je da imaju problema i s jubilarnim nagradama, putnim troškovima koji su nekima isplaćeni, a nekima nisu, neplaćanjem prekovremenih sati i manjkom osoblja.

 
 
 

Pročitajte više